Vyčínanie IS sa rieši na pôde EÚ. Je to genocída, myslia si europoslanci

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Informovala o tom tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Soňa Mellak. Vyzývajú tiež medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene prijalo opatrenia na zastavenie systematického hromadného vyvražďovania príslušníkov náboženských menšín Islamským štátom na území Iraku a Sýrie.

    Poslanci tak odsúdili porušovanie ľudských práv islamistami, ktorí svoje útoky smerujú predovšetkým na kresťanov, jezidov, Turkménov, šiitov, Šabakov, Sabejcov-mandejcov, Kakajov a sunitov. Tieto činy predstavujú podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a podľa poslancov by mali byť kvalifikované ako genocída.

    Členské štáty Európskej únie by podľa poslancov mali zreformovať svoje právne a jurisdikčné systémy s cieľom zabrániť svojim štátnym príslušníkom vycestovať a pripojiť sa k Islamskému štátu či iným teroristickým organizáciám, a v prípade, že vycestujú a k islamistom sa pridajú, zaistiť ich bezodkladné trestné stíhanie.

    “Ide o ľudské životy a Európa musí podniknúť konkrétne kroky. Ak niekto potrebuje našu ochranu a azyl, tak sú to práve príslušníci náboženských a etnických menšín,” europoslanec Ivan Štefanec. S označením vyvražďovania islamistami na Blízkom východe ako genocídou súhlasí aj europoslanec Branislav Škripek.

    “Ak bude exodus pokračovať, prítomnosť kresťanov a ich 2000 rokov stará kultúra navždy zmizne z Blízkeho východu. Presne o to Dá’išu ide. Je našou povinnosťou poskytnúť týmto ľuďom pomoc a zachrániť ich pred genocídou,” uviedla poslankyňa Jana Žitňanská.

    - Reklama -