Obama počas svojej prvej návštevy americkej mešity poďakoval moslimom. Padlo aj ospravedlnenie…

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

    Úradujúci prezident Spojených štátov Barack Obama sa vybral na svoju prvú návštevu americkej mešity počas svojho funkčného obdobia. Navštívil moslimskú komunitu v meste Baltimore v štáte Maryland. Udialo sa tak v čase, keď republikánski kandidáti na post prezidenta Ted Cruz a Marco Rubio obvinili Obamu, že svojou obhajobou islamu ospravedlňuje terorizmus. Informuje o tom Washington Times.

    „Mnoho Američanov počúva o islame len v spojení s terorizmom,“ povedal prezident Obama a dodal, že takéto predsudky sú prekrútené a z démonizovania všetkých moslimov ťažia predovšetkým extrémisti. Prezident sa ďalej vyjadril, že mnoho moslimov v súčasnej napätej atmosfére pociťuje strach a cítia sa byť občanmi druhej kategórie. „Chcem povedať dve slová, ktoré moslimskí Američania nepočúvajú často: Ďakujem vám,“ pokračoval Obama a dodal, že „sme predsa jedna spoločná americká rodina“.

    Útok na jednu vieru je útokom na všetky náboženstvá

    „Sme svedkami šikanovania detí, vidíme útoky vandalov na mešity,“ vyjadril sa. Takéto správanie podľa neho nie je „americké“, lebo nerovný prístup k menšinám spôsobuje trieštenie celej spoločnosti. „Takí nie sme. To sa v tejto krajine nesmie diať. Útok na jednu vieru je útokom na všetky náboženstvá,“ vyhlásil.

    „Je nepochybné, že malá časť moslimov šíri zvrátenú interpretáciu islamu. To je skutočnosť,“ povedal Obama a v tejto súvislosti podotkol, že tvrdenia v zmysle, že za všetky teroristické útoky môže islam, je koreňom problému, ktorý hrá do karát teroristom a ich propagande. Spomenul tiež radikálne hnutie tzv. Islamský štát a ich snahu zneužívať islam na svoje zvrátené ciele. „Nikdy im nesmieme dať takúto legitimitu. Oni islam nebránia. Prevažná väčšina ľudí, ktorých oni zabíjajú, sú nevinní moslimskí muži, ženy a deti,“ povedal.

    Prejav Baracka Obamu v baltimorskej mešite. (Zdroj: YouTube.com)

    Návštevou mešity chcel Obama poukázať na princíp slobody vierovyznania, a to v situácii, keď v krajine po minuloročnom prípade streľby v kalifornskom San Bernardine zosilnela protimoslimská rétorika. Manželská dvojica s väzbami na radikálny islam v decembri zabila 14 ľudí.

    Prezident tiež vo svojom prejave kritizoval republikánskych prezidentských kandidátov, ako je Donald Trump či texaský senátor Ted Cruz (konkrétne mená neuviedol – pozn. red.) za ich návrhy obmedziť počet moslimských prisťahovalcov do Spojených štátov.

    - Reklama -