Bizarné video fínskej polície učí ženy ako sa brániť znásilneniu. Musí im stačiť drsný pohľad a kabelka. Pozor, toto nie je satira

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook Yle Oulu)

    Vo Fínsku to ženy nemajú jednoduché. Podobne ako u nás, aj v krajine tisícich jazier je vlastníctvo strelnej zbrane povolené iba so zbrojným preukazom. Vo Fínsku si však o špeciálne povolenie musíte požiadať dokonca aj vtedy, ak si chcete zadovážiť slzný sprej. V tejto zložitej situácii sa fínska polícia rozhodla konať.

    Kabelka, drsný pohľad, arzenál máte po ruke…

    V novom edukačnom videu, ktoré zverejnili fínski muži (a ženy) zákona, nežné pohlavie inštruujú ako sa má brániť, keď dôjde k najhoršiemu. Z videa vyplýva, že to ide aj zdvihnutím rúk, drsného pohľadu a dokonca aj použitím neviditeľnej sily. Ako efektívny nástroj odporu je tiež znázornená kabelka, ktorou sa napadnutá žena niekoľkokrát zaženie na odhodlaného sexuálneho predátora. Predstavte si, stačí to.

    Je potrebné zdôrazniť, že video nie je satirou. Je zverejnené na oficiálnej facebookovej stránke fínskej rádiovej stanice Yle Oulu. Video sprevádza článok, ktorý informuje, ako po epidémii znásilnení a ďalších sexuálnych útokov v Európe došlo k enormnému nárastu záujmu o kurzy sebaobrany.

    Ako sa brániť znásilneniu

    Najlepšie utiecť

    Článok radí ženám, že „najlepším spôsobom sebaobrany nie je karate, ale útek. Vždy, keď sa to dá, vyriešte situáciu tak, že miesto opustíte“.

    Predaj strelných zbraní, obuškov a slzných sprejov sa pre zhoršujúcu sa imigračnú krízu prudko zvýšil. Na dračku idú zbrane v Nemecku, Rakúsku, Česku a aj na Slovensku. Fínske ženy si však, zdá sa, budú musieť vystačiť s pohľadmi a kabelkami.

    Podobne ako ostatné škandinávske krajiny aj Fínsko čelí značnému náporu imigrantov. Fínskym policajtom dokonca údajne prikázali, aby verejne neidentifikovali imigrantov ako podozrivých zo spáchania trestných činov. Vláda chce touto cestou predísť „rasistickým“ reakciám zo strany pôvodného obyvateľstva.

    Stop benevolentnej imigračnej politike

    Fínsko vlani prijalo 32 000 žiadateľov o azyl. To je v porovnaní s 3 600 utečencami z roku 2014 obrovský skok. Krajina sa však v súčasnej situácii predsa len rozhodla sprísniť svoju imigračnú politiku. V decembri fínske ministerstvo vnútra uviedlo, že zdanlivo neopodstatnené žiadosti o azyl rýchlo vytriedi a ich žiadateľov vyhostí. Týkať sa to bude napríklad aj tých migrantov, ktorí do Fínska prišli zo susedného Ruska, keďže ho fínske úrady považujú za bezpečnú krajinu. Fínske úrady budú zároveň vykonávať testy na zistenie veku migrantov podozrivých z vydávania sa za mladistvých. Potrestaní budú tiež tí, pri ktorých sa preukáže, že použili sfalšované dokumenty.

    Vznikajú oddiely domobrany

    Mnohým Fínom to však nestačí. Prednedávnom ParlamentnéListy.sk informovali, že vo Fínsku začínajú vznikať oddiely domobrany. Väčšina Fínov je podľa agentúry Reuters proti vytváraniu dobrovoľníckych oddielov, popularita Odinových vojakov (ako sa sami nazývajú) však napriek tomu medzi ľuďmi rastie. Aspoň sa tak zdá podľa obľúbenosti facebookového profilu týchto fínskych antiimigračných aktivistov. Ich stránku na sociálnej sieti Facebook označilo ako „páči sa mi to“ takmer 10 000 ľudí. Odinovi vojaci tvrdia, že momentálne patrolujú v 23 mestách po celom Fínsku. Fínska polícia má informácie len o piatich.

    - Reklama -