V kase sme mali dlh štyri milióny, staré štruktúry utekali. Opozícia skáče tak, ako Fico píska. Mladá politička SDKÚ si podáva vlastnú stranu, pravicu i Fica

0
Nikola Štrbáková (Autor: Archív N. Š.)

Prečo idete do politiky?

Lebo Slovensko potrebuje zmenu. Robert Fico mal štyri roky takmer neobmedzenú moc, aby pretvoril našu krajinu na svoj obraz. Dnes je Slovensko podľa predstáv Roberta Fica. Štrajkujúci učitelia, zatvorené kľúčové nemocničné oddelenia, pacienti si musia do nemocnice priniesť príbor či toaletný papier. Také je Slovensko pretvorené podľa predstáv Roberta Fica.

Čo bude mať Slovensko alebo volič z toho, ak vy budete sedieť  v parlamente?

Z poslanca, ktorý sedí v parlamente, nemajú ľudia a táto krajina nič. No z poslanca, ktorý pracuje na zmene, snaží sa vyliečiť zdravotníctvo, školstvo, vytvoriť podmienky pre rast zamestnanosti a ktorý chce nechať ľuďom ich zarobené peniaze, z takého poslanca majú osoh. Takou poslankyňou budem.

Ako ste sa dostali na kandidátku?

Navrhlo ma vedenie strany a rada som súhlasila. Prečo? SDKÚ-DS dokázala už v minulosti našu krajinu postaviť na nohy a dokáže to opäť. Kto iný?

Ak sa stanete poslankyňou, na akú oblasť sa zameriate?

Na budúcnosť mladých ľudí. Tá sa však začína už dnes. Ľudia si potrebujú nájsť prácu. Bez kvalitného vzdelania to jednoducho nejde. A vďaka kvalitnej práci si dokážu zabezpečiť vlastné bývanie a našetriť na dôchodok.

Prečo by mal volič dať krúžok vám a nie niekomu inému?

Lebo moje predstavy sú jasné a zrozumiteľné. Napokon, pred chvíľou som im ich predstavila. Preto budem dúfať, že jeden zo štyroch preferenčných hlasov dajú práve mne.

S kým z kandidátky máte najlepšie vzťahy?

Keďže pracujem v straníckej centrále, komunikujem so všetkými kandidátmi. To ma ubezpečilo, že je zostavená z kvalitných, slušných a čestných ľudí. A keby som teraz povedala len jedno meno, možno by mi zvyšných 148 prestalo dvíhať telefón. (smiech)

Priznáte svoj majetok? Ste vlastníkom nejakých firiem, nehnuteľností alebo akcií? Čo konkrétne a v akej hodnote vlastníte?

Nevlastním absolútne nič. Moje majetkové priznanie bude veľmi stručné.

Podnikáte v rodinnej firme?

K podobnému kroku som sa zatiaľ neodhodlala.

Prezradíte z akých pomerov pochádzate?

Myslím si, že štandardná stredná vrstva. Ale za cenu, že s otcom sa vidím len každý tretí mesiac, keďže pracuje v Nórsku. A vzhľadom na to, že nie je väčšinu času z roka doma, o domácnosť sa musí starať mama. Na druhej strane, otcov nórsky plat jej umožňuje, aby bola ženou v domácnosti. Všetko má svoje plusy aj mínusy.

Čo považujete za svoj najväčší životný úspech?

Za najväčší úspech považujem to, že na svoj vek som sa už dokázala postaviť na vlastné nohy, mať vlastný názor a ciele, ktoré sa snažím svojou prácou dosiahnuť.

A naopak, čo bolo vaším najväčším neúspechom? Resp. čo vás najviac mrzí?

Asi najviac polemizujem s myšlienkou, či bolo správne rozhodnutie prerušiť štúdium pre prácu. Aj keď na druhej strane neľutujem, že robím prácu, ktorá ma napĺňa a baví.

Ktorý politik Slovensku najviac škodí?

Po uplynulých štyroch rokoch to je nad slnko jasné – Robert Fico.

Ktorý slovenský politik je najužitočnejší?

Osobne v politike takúto výraznú postavu nevidím, aj to je jeden z dôvodov, prečo kandidujem ja.

Ste pomerne mladý človek, pracujete ako asistentka Ústrednej kancelárie SDKÚ-DS. Ako dlho túto prácu vykonávate a ako ste sa k nej dostali?

Takmer rok. Zrejme som mala šťastie. Komu sa podarí byť priamo v kuchyni a vidieť zákulisie politiky?

Aké odborné skúsenosti chcete ponúknuť vo vysokej politike, ak by ste sa dostali do parlamentu?

Celý život pracujem s ľuďmi, vnímam ich problémy a aj svoje. Možno za sebou nemám dlhoročnú kariéru na manažérskej pozícii a možno je pre niektorých mladá baba skôr negatívom, no ponúkam svoj elán a ešte stále možno trošku naivnú predstavu, že všetko sa dá vyriešiť, keď sa chce. Som chorobný optimista a to je moja ponuka.

Strana SDKÚ-DS už roky nemá najlepšie preferencie. Ako to hodnotíte? Čím to je?

Je to prirodzené. Od roku 2012 je SDKÚ-DS pod neustálym tlakom. Nové vedenie našlo v straníckej kase po predchodcoch dlh štyri milióny eur. Dnes sa pohybuje rádovo v stovkách tisíc eur. Keď musíte hasiť požiar, odčerpáva to veľkú časť energie. A ak tí, ktorí vám majú pomôcť hasiť, radšej utečú preč, no pred odchodom ešte nezabudnú do ohňa hodiť nejaké to polienko, tak máte obmedzené možnosti prezentovať svoj program. To sa automaticky prejaví aj na preferenciách. Žiaľ.

Má ešte podľa vás šancu dostať sa SDKÚ-DS do parlamentu a prípadne vytvoriť pravicovú koalíciu – alternatívu voči súčasnej vláde?

Podľa prieskumov má SDKÚ-DS volebný potenciál 8,3 percenta. Preto som presvedčená, že náš vstup do parlamentu je možný. Máme zrozumiteľný program. Vieme, čo postaví Slovensko na nohy a snažíme sa ho doručiť ľuďom. Vytvoriť alternatívu súčasnej vláde je nevyhnutné. Lebo ak bude aj ďalšie štyri roky vládnuť Smer, hoci aj s pomocou niektorej zo súčasných opozičných strán, úpadok bude ešte hrozivejší. Vláda bez Fica je možná, ale len vtedy, ak SDKÚ-DS bude v parlamente.

S kým z lídrov SDKÚ-DS sa poznáte osobne a aký je váš názor na vedenie strany?

Osobne poznám celé vedenie strany SDKÚ-DS, ktoré má moju veľkú poklonu. Sú to ľudia, ktorí pri strane ostali aj v ťažkých časoch. Viete, ľahko sa robí politika, keď máte garantované milióny zo štátneho rozpočtu, dostávate peniaze od štedrých darcov či sponzorov. Vtedy si môžete zaplatiť PR agentúry, ktoré vám pripravia mediálne kampane, zorganizujú mítingy a podobne. Ale keď máte na nohe štvormiliónový balvan, tak musíte začať makať. Všetko musíte pripraviť sami, zaplatiť z vlastného a obetovať svoj voľný čas. Tí, ktorí na to neboli zvyknutí, radšej odišli. Tí, ktorí ostali, dávajú do toho svoj voľný čas, peniaze a vízie.

Jednotkou na kandidátke je Pavol Frešo. Počas uplynulých rokov sa ukázalo, že v mnohom „nahráva“ súčasnej vládnej strane. Ako vnímate ako mladý človek tieto politické hry?

Hovoríme o Pavlovi Frešovi, ktorý bol hlavným iniciátorom dvoch odvolávaní premiéra Roberta Fica v uplynulom volebnom období? Viete, je smutné, že túto nálepku mu dali tí politici, ktorí so Smerom menili ústavu pred prezidentskými voľbami pre zmienku o manželstve. Zo spolupráce so Smerom ho obviňujú tí, ktorí dali Robertovi Ficovi vládneho splnomocnenca, či tí, ktorí pre jeho utečeneckú kampaň nedávno novelizovali ústavu? No a nezabudnime na tých, ktorí povalili vládu Ivety Radičovej a umožnili Robertovi Ficovi neobmedzene vládnuť. Je to až smiešne. A prečo? Lebo Prezídium SDKÚ-DS navrhlo na post šéfa NKÚ Karola Mitríka? Zakladajúceho člena KDH a SDKÚ-DS, riaditeľa SIS, ktorého navrhla Iveta Radičová? Veď to je smiešne. Len preto, že jeho meno raz vyslovil Robert Fico? Ten aspoň vie, ako môže do budúcnosti diskvalifikovať kvalitného a čestného človeka. Len povie, že je dobrý kandidát. A pravica sa zosype a nikdy ho nenavrhne. Však to je choré. Opozícia skáče tak, ako Fico píska.

Slovensko dnes zápasí s mnohými problémami. Jedným z akútnych je aj školstvo, ktoré by si vyžadovalo komplexnú reformu. Premiér Fico vyčíta opozícii, že počas ich vládnutia neboli navýšené mzdy učiteľom…

Robert Fico a jeho ministri už neraz ukázali, že im matematika robí veľké problémy. Ak by učiteľom narástli platy takmer o štvrtinu, asi by neboli takí nahnevaní. Ak by hocikomu narástol za štyri roky plat o takmer štvrtinu, zrejme by sa radoval. Ale učitelia hovoria aj niečo iné: Pozrite sa na stav v našom školstve. Však my tie deti nevychovávame. Nemáme moderné učebnice, laboratóriá, vybavenie… To je ako keby ste dali niekomu počítač Didaktik a chceli od neho, aby vám naprogramoval aplikáciu na iPhone.

Ďalším problémom je zdravotníctvo. Aké opatrenia by ste prijali, aby sa táto situácia nevyhrotila až do tohto rozmeru? Viete si predstaviť, že by ste riešili tento rezort?

Zdravotníctvo je najväčším problémom Slovenska. Na kandidátke SDKÚ-DS je desať lekárov a operačnú sestru. Sú to ľudia z praxe. Práve vďaka tomu má SDKÚ-DS najzrozumiteľnejší zdravotnícky program. Táto téma je pre nás prioritou. Dôvod je jednoduchý. Úlohou zdravotníctva je liečiť a zachraňovať životy. Je psou povinnosťou politikov, aby zabezpečili fungujúce a efektívne zdravotníctvo. To znamená, aby sa pacienti dostali k lekárovi, aby v ambulanciách nevládlo poplatkové eldorádo, aby sa nekradli lieky, aby slovenské nemocnice spĺňali štandardy bežné v modernej krajine a aby mal ľudí kto liečiť, teda aby lekári a zdravotníci nedávali výpovede pre nízke platy a neúnosné pracovné podmienky.

Politici diskutujú aj o utečeneckej kríze. Myslíte si, že Slovensku hrozí prílev migrantov? Ako vidíte budúcnosť Schengenu? Myslíte si, že je ohrozený?

Nedodržiavanie dohôd vedie ku krízam. Keď Grécko nedodržiavalo dohody o rozumnom hospodárení, Európa spadla do dlhovej krízy. Keď niektoré krajiny nedodržiavajú dohody o ochrane hraníc, musíme čeliť utečeneckej kríze. Preto som presvedčená, že európski politici urobia všetko preto, aby sa dodržiavali dohody a teda bol Schengen funkčný.

Poďme však k vám ako k osobe. Pôsobíte ako mladý, ambiciózny človek. Veríte, že vrcholová politika – opatrenia, reformy, sociálne balíčky sú skutočne v prospech ľudí?

Reformy z rokov 2002 až 2006 priniesli výsledky, z ktorých mali prospech ľudia. Nezamestnanosť klesla na historické minimum a platy rástli raketovým tempom. My na Slovensku máme výhodu, že sme to zažili na vlastnej koži. Všimnite si, že ani Robert Fico sa neodvážil vrátiť Slovensko do predreformných rokov. A čo sa týka sociálnych balíčkov, tak to je len vyhadzovanie peňazí, ktoré ľuďom nijako nepomôžu. Načo je dôchodcom cestovanie vlakom zadarmo, keď sa o nich v nemocnici nemá kto postarať? Alebo načo je „bezplatné“ cestovanie vlakom študentom, keď po skončení školy ostanú nezamestnaní?

Aký je váš názor na súčasnú vládnu stranu a kroky premiéra Roberta Fica?

Robert Fico a jeho strana Slovensku škodí. Akákoľvek zmena je možná len bez Roberta Fica a Smeru. SDKÚ-DS ako jediná tvrdí, že s nimi do žiadnej povolebnej spolupráce nepôjde.

Strana, za ktorú kandidujete, do vás určite vkladá dôveru, keďže máte aj svoje billbordy. Viete povedať, koľko peňazí investovalo SDKÚ do predvolebnej kampane?

Všetky náklady na kampaň musia byť v zmysle zákona zverejňované na transparentnom účte. Nesledujem to na dennej báze, ale ak sa nemýlim, tak je to zatiaľ pár desiatok tisíc eur.

Aké aktivity vyvíjate, aby ste sa zviditeľnili a ľudia vás zakrúžkovali?

Zatiaľ kampaňujem len medzi mojimi známymi. Ale to sa v najbližších dňoch zmení, keďže vyrážame medzi ľudí.

Pochádzate z Budmeríc a pracujete v Bratislave. Viete teda porovnať regionálne rozdiely? Kde sa žije lepšie?

Doma je doma. (úsmev) V Budmericiach mám rodinu a priateľov. Ale priateľov mám aj v Bratislave. Doma je väčší pokoj, bez ruchu hlavného mesta. Na druhej strane v meste máte po ruke všetky úrady, inštitúcie, obchody. Keď sa pohybujete medzi dedinou a mestom, nájdete výhody tam aj tam.

Na sociálnej sieti sa netajíte s tým, že máte priateľa, ktorý pracuje na ministerstve vnútra. Môžete vylúčiť, že ste sa na kandidátku strany dostali pod vplyvom angažovania sa vplyvných osôb?

To by bolo tragické, keby sme dospeli do štádia, že na ministerstve vnútra rozhodujú o mojom alebo kohokoľvek iného osude. To by aj Geogre Orwell bledol závisťou. Dúfam, že sa to nikdy nestane. Ani u nás, ani nikde inde na svete. Ale aby som odpovedala na vašu otázku: jednoznačne to vylučujem.

Potrebuje podľa vás strana SDKÚ-DS nové, mladé tváre, aby prešla ozdravným procesom? Súhlasíte s tým, čo hovoria analytici, že pokiaľ nenastanú personálne zmeny a „staré štruktúry“ zo strany nezmiznú, táto politická strana vlastne nemá budúcnosť?

Nuž, čo vám na to povedať? Však SDKÚ-DS prešla ozdravným procesom, staré tváre zutekali a na kandidátke je plno mladých ľudí. Staré štruktúry odchádzali s krikom počas uplynulých rokov a zakotvili v iných stranách. Niekde rovno na miestach podpredsedov. Však na kandidátke SDKÚ-DS nie je ani jeden človek, ktorý by bol v čase vzniku Gorily na ministerskom poste či vo vedení parlamentu.   

V marci budú parlamentné voľby. Akú predpokladáte účasť? Nemyslíte si, že ľudia už nemajú dôveru k politikom a bude slabá účasť?

Deň volieb je magický. Počas tých pár hodín je všetko v rukách ľudí. Za volebnou plentou ich nemôže nikto skontrolovať. Ľudia skutočne nemajú veľkú dôveru k politikom. Ale nie je úžasné, že im to môžu vždy v deň volieb spočítať? Odkázať im: Dovi-dopo. Preto som presvedčená, že volebná účasť bude viac než 50 percent. A verím, že časť z nich posunie SDKÚ-DS do parlamentu. Lebo ľudia na Slovensku si zaslúžia opäť zažiť ten pocit hrdosti a sebavedomia.

Nikola Štrbáková má 22 rokov, na pozícii asistentky Ústrednej kancelárie SDKÚ-DS pracuje rok. Má vyštudovanú strednú odbornú školu obchodu a služieb v Topoľčanoch, odbor škola podnikania. Za stranu kandiduje s číslom 69 a má ambíciu dostať sa do parlamentu a zaoberať sa problematikou mladých rodín a znevýhodnených občanov.

- Reklama -