Turecko padá na kolená. Teroristi a Rusko mu poriadne zavarili…

    0
    Polícia prehľadáva priestor po výbuchu. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Pred ochladením diplomatických vzťahov cestovalo do Turecka veľké množstvo turistov z Ruska, ale od zavedenia obmedzení čulý turistický ruch výrazne poklesol. To sa dalo čakať, keď Moskva zaviedla vízový režim a odporučila Rusom, aby zrušili návštevu Turecka. Podobné odporúčania dostali aj ruské cestovné kancelárie, ktoré na podnet Kremľa prestali poskytovať výhodné cestovanie do tejto krajiny.

    Putinova pomsta

    Vďaka opatreniam, ktoré nariadil proti Turecku zaviesť ruský prezident Vladimir Putin, sú v ohrození celé turistické rezorty a stovky hotelov. Ruské sankcie spôsobili také veľké škody na tureckom cestovnom ruchu, že podnikatelia musia predať vyše 1 300 hotelov na pobrežiach Stredozemného a Egejského mora. Takéto nárazové zbavovanie sa nevýnosného majetku má už teraz neblahé dôsledky na turizmus v Turecku.

    Na predaj je spolu 1 318 tureckých hotelov, ktoré neustáli ruské opatrenia. Turecký denník Today´s Zaman na svojich stránkach píše, že len v obľúbenom turistickom rezorte Antalya je momentálne na predaj 410 hotelov. Celková odhadovaná hodnota týchto objektov je spolu približne 10 miliárd dolárov. Ďalších 908 hotelov predávajú Turci v provinciách Mugla, Izmir, Aydin, Balikesir, Canakkale a Denizli. Tieto majú spolu hodnotu tri miliardy dolárov.

    VIDEO Turizmus v Turecku po útokoch v Istanbule

    Predať alebo skrachovať?

    Predaj hotelov je pre mnohých podnikateľov jediný spôsob ako sa vyhnúť bankrotu, ktorý im hrozí pre zavedenie ruských sankcií. „Boli sme ťažko zasiahnutí krízou okolo zostrelenia ruskej stíhačky. Predovšetkým hotely v Antalyi uplynulé štyri mesiace zatvárajú svoje prevádzky a sú na pokraji bankrotu,“ uviedol Abdurrahman Karamanlioglu, šéf siete hotelov Colossae Thermal v tureckom Denizli.

    Nie sú to však iba ruské sankcie, ktoré lámu väz hotelierom v Turecku. Ďalším faktorom, ktorý neprispieva k zvýšeniu počtu turistov, sú nedávne samovražedné útoky, pri ktorých v januári zomrelo 10 turistov. Väčšina pochádzala z Nemecka. Práve Nemci boli hneď po Rusoch druhou najpočetnejšou skupinou turistov, ktorí prichádzali do Turecka. Po odporúčaniach Kremľa je však záujem Rusov o dovolenky v tejto krajine minimálny a pre hroziace riziko útokov sa znižuje už aj počet Nemcov a ďalších turistov z európskych krajín.

    Zmenili destináciu

    Nemci najnovšie preferujú namiesto Turecka dovolenky v Grécku, ktoré sú aj o niečo lacnejšie. Vďaku klesajúcemu počtu turistov nielen z Ruska, ale aj ďalších krajín, klesli výnosy z tureckého turistického ruchu vlani približne o 31 miliárd 500 miliónov dolárov, čo znamená rapídny pokles o 8,3 % len za 12 mesiacov minulého roka.

    Oživiť záujem o turecké dovolenkové destinácie sa nedarí ani cieleným znižovaním cien. Pobyty v Turecku klesli na niektorých miestach až o polovicu, tieto ceny však platia vo väčšine prípadov len pre domácich. Turecké ministerstvo cestovného ruchu očakáva, že tento rok príde pre ruské sankcie o 4,5 milióna turistov. Cestovný ruch pritom tvorí približne 11 % tureckého HDP.

    - Reklama -