Francúzski študenti môžu fajčiť priamo na školskom dvore. Dôvod? Prekvapí vás

    0
    Ľudia si väčšinou dávajú za predsavzatia povrchné a viditeľné veci, akými sú napríklad prestať fajčiť. (Autor: SITA)

    Francúzske školy sú mimoriadne benevolentné. Nielenže nemajú výhrady voči pofajčievaniu svojich študentov vonku, dokonca im dovolili, aby si pravidelnú dávku nikotínu dožičili priamo na dvoroch škôl, informoval Daily Mail.

    Riziká horšie ako fajčenie

    Školy sa totiž boja, aby sa študenti nestali terčom extrémistov, ktorých môžu stretnúť, keď fajčia vonku. Preto sa môžu tejto neresti venovať na školskom pozemku. V tomto smere podal žiadosť zväz pracovníkov školstva, a to už päť dní po hrozných útokoch v Paríži z 13. novembra.

    Hoci najprv prišlo odmietnutie zo strany ministerstva zdravotníctva, učitelia svoju požiadavku obnovili a niektoré školy ju už aj aplikovali do praxe aj napriek tomu, že ešte nemajú oficiálne povolenie. „Študenti zhromažďujúci sa na ulici predstavujú veľmi vysoké riziko, väčšie než to, čo predstavuje konzumácia tabaku,“ uviedol zástupca generálneho tajomníka zväzu SNPDEN Michel Richard.

    Podľa vládnych štatistík fajčí približne jedna tretina dospievajúcich vo veku medzi 15 a 19 rokom. Hoci si je zväz vedomý rizík spojených s fajčením, podľa neho treba teraz venovať väčšiu pozornosť horšiemu nebezpečenstvu, ktoré číha na mladých práve pre extrémizmus a lanárenie na nebezpečné chodníčky v súvislosti s možným konvertovaním.

    Ministerstvo zdravotníctva však má snahu znížiť počet fajčiarov až o 10 percent. Cieľ si nastavilo do roku 2019. Podľa rezortu by na tom nič nemal meniť ani výnimočný stav, na ktorý sa školy odvolávajú. Uškodiť si môžu aj riaditelia škôl, ktorí študentom fajčenie v areáli povoľujú. Riskujú totiž pokutu vo výške od 135 do 750 eur.

    - Reklama -