Čína odstrihne Tibet od sveta. Z regiónu, ktorý žije z turizmu, Peking na mesiac vykázal všetkých cudzincov

    0
    Zásah polície proti demonštrujúcim Tibeťanom z roku 2008 (Autor: SITA)

    Zákaz vstupu do Tibetu má platiť celý mesiac a je údajne preventívnym opatrením pred výročím politicky mimoriadne citlivého povstania z roku 2008, ktoré bolo Čínou tvrdo potlačené. Do Tibetského autonómneho regiónu (TAR) sa turisti z cudziny nedostanú od 25. februára až do 30. marca. V deň začiatku platnosti tohto rozhodnutia Pekingu musia byť všetci zahraniční návštevníci preč z TAR.

    Ekonomická závislosť

    Odstrihnúť Tibet na mesiac od turizmu môže pre himalájsky región znamenať veľké problémy. Celá oblasť je totiž z veľkej časti závislá práve od turistického ruchu a zahraničných návštevníkov, ktorí sú pre obyvateľov tejto odľahlej časti sveta často jediným zdrojom príjmov. Cestovné kancelárie na celom svete očakávajú, že by sa turistická sezóna v Tibete mohla znova začať v prvom aprílovom týždni.

    Zatýkanie a samovraždy

    Podľa Tibetského centra pre ľudské práva a demokraciu zatkli čínske úrady od roku 2008 viac ako 2 300 Tibeťanov. Centrálna tibetská administratíva, ktorá má na starosti správu TAR, tvrdí, že pri prevrate spred 8 rokov prišlo o život najmenej 140 ľudí, ale niektoré zdroje uvádzajú ešte oveľa vyššie počty obetí. Len od roku 2009 sa na protest proti čínskej nadvláde upálilo 143 Tibeťanov.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -