Verejnosť drží s učiteľmi. Posiela im peniaze, o ktoré štrajkom prichádzajú

    0
    Živá reťaz učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Niektorí učitelia sa stále nevzdávajú a v štrajku nepoľavujú. Ich požiadavkami sa však bude zaoberať až budúca vláda a pred voľbami nezasadne kvôli tomu ani parlament. Minister Juraj Draxler stále trvá na tom, že takáto nátlaková forma je veľmi nešťastná.

    Posielajú im vratky“ za plyn

    Solidarita verejnosti sa prejavuje napríklad aj tým, že podporu petície za požiadavky učiteľov už podpísalo viac ako 8-tisíc ľudí, informuje denník Sme. „Časť učiteľov si už nemôže dovoliť štrajkovať. Štafetu teraz prebrala verejnosť,“ povedala Jana Ftáčnik Pastorková zo štrajkového výboru. Preto istá časť posiela učiteľom dokonca aj peniaze. Na to slúži otvorený účet, ktorý založil Miroslav Pagáč. Vďaka výzve Pomôž svojmu učiteľovi sa vyzbieralo už 12-tisíc eur.

    Zbierka funguje cez web pomoz.sk. Príspevky budú prevedené k učiteľom, ktorých si vyberie donor. Horná hranica je prepočítaná na počet dní, cez ktoré počas štrajku učiteľ nepracuje, a stropom je jeho mesačný plat. No nie je to len tak a týchto učiteľov si preklepne aj iniciatíva, či naozaj štrajkujú. Pri finančných daroch sa pritom objavuje aj poznámka, že ľudia posielajú učiteľom svoje vratky“ za plyn.

    Prezidentova predvolebná kampaň

    Táto iniciatíva je prísne občianskou aktivitou, politici preto dostali červenú. „Rád by som požiadal politikov, aby sa nezúčastnili a neprispievali do tejto výzvy,“ vyhlásil Pagáč. Ak by však aj napriek tomu niekto z politicky aktívnych ľudí peniaze poslal, jednoducho mu ich vrátia späť.

    Do predvolebnej kampane, ktorá sa točí okolo školstva, sa už zapojil aj prezident Andrej Kiska. Internetovou stránkou verejná objednávka chce reagovať na objednávku kvalitného školstva a zdravotníctva. Podľa hovorcu Romana Krpelana ide o predvolenbú kampaň, ale v tom zmysle, aby išli ľudia voliť. Webová stránka sa dá zároveň považovať za reakciu vládnych špičiek, že na vyššie platy učiteľov chýba verejná objednávka.
     

    - Reklama -