Nápor utečencov na Lesbos neutícha. Pri hliadkovaní na plážach už pomáha aj slovenská mimovládka

    0
    Utečenci, ktorých zachránili pri ostrove Lesbos, vystupujú z trajektu v meste Pireus (Autor: SITA)

    “Rozhodli sme sa rozložiť naše sily a pomáhať tam, kde je situácia urgentnejšia,” povedal riaditeľ organizácie Braňo Tichý. Napriek tomu, že na Lesbose pôsobí viacero humanitárnych a dobrovoľníckych organizácií, pomoc v teréne je podľa Tichého naďalej potrebná, najmä pokiaľ ide o hliadkovanie na plážach. “Člny k pobrežiu mieria mnohokrát za tmy. Snažia sa vyhnúť miestam, kde je veľa svetiel. Jediné, čo sú z diaľky schopné vidieť, sú oranžové vesty. Tie priťahujú lode, ktorým hrozí roztrieštenie sa o skaly,” upozorňuje Tichý. 

    Podľa oficiálnych štatistík prichádza na Lesbos z Turecka od 1 000 do 2 000 utečencov denne. Od minulotýždňového štrajku gréckych trajektov však na ostrove uviazlo niekoľkonásobne viac ľudí. “Za bežných okolností ľudia na Lesbose ostávajú niekoľko dní, prechádzajú základnou registráciou, potom ich prevezú do Atén. Teraz ale je na ostrove viac ako päťtisíc ľudí. Vznikla pomerne napätá situácia,” vysvetľuje Tichý. 

    V teréne naďalej ostáva aj mobilný humanitárny tím Človeka v ohrození, ktorý distribuuje pomoc a koordinuje dobrovoľníkov v okolí srbského pohraničného mesta Šíd. Typ práce na Lesbose však vyžaduje väčšiu odbornosť a skúsenosti z terénu, aj preto Človek v ohrození nebude do Grécka vysielať dobrovoľníkov, podobne ako to dnes robí v prípade Srbska. Na ostrov plánuje posielať skúsenejších jednotlivcov, ktorí budú ochotní na mieste pôsobiť niekoľko týždňov. 

    - Reklama -