VIDEO Neslušný Porošenko. Po spoločnej tlačovke s Merkelovou jej nechcel podať ani ruku. Angela za ním musela utekať

    0
    Petro Pošenko, prezident Ukrajiny a nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: ReproFoto: youtube)

    Porošenko a Merkelová sa včera v Berlíne rozprávali o aktuálnej situácii na Ukrajine. Obidvaja štátnici kritizovali pokračujúce prípady narušovania prímeria na východe krajiny. Výsledkom rokovania bolo, že o oživenie mierového procesu na Ukrajine sa prostredníctvom diplomatických riešení už čoskoro pokúsia ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

    Porošenko sa okrem iného vyjadril, že Rusko a jeho bábky zohrávajú na východe Ukrajiny úlohu agresorov, a preto by podľa neho sankcie uvalené na Moskvu mali zostať v platnosti až do stiahnutia sa Ruska z Ukrajiny a do naplnenia obsahu mierových dohôd z Minska v praxi.

    Minské dohody sa neuplatňujú

    V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že už o niekoľko dní uplynie rok od podpísania mierovej dohody v Minsku, ktorá mala ukončiť konflikt, avšak do dnešného dňa sa žiadny bod v praxi nenaplnil. Nemecká kancelárka sa vyjadrila, že pre všetky dotknuté strany by bolo dobré, ak by sa minské dohody začali uplatňovať, čo je predpokladom pre zrušenie sankcií zo strany Západu voči Rusku.

    Porošenko sa začervenal

    Keď sa spoločná tlačovka Porošenka a Merkelovej chýlila ku koncu, ukrajinský prezident kancelárke zdvorilo poďakoval a vybral sa svojou cestou bez toho, aby jej podal ruku. Po stretnutí na vrcholovej úrovni, akým bolo aj toto, by malo dôjsť k protokolárnemu podaniu ruky pred vlajkami, aby si mohli fotografi štátnikov odfotiť. Porošenko však zrejme na protokol zabudol a z miestnosti, kde sa konala tlačovka, vláčnym krokom odkráčal. Duchaplná Merkelová ho však „dobehla“ a „prúser uhasila“. Porošenko zostal zrejme poriadne zahanbený, keďže, ako vidno zo záberov, sa trošku aj začervenal.

    Porošenko zabudol na protokolárne podanie ruky Merkelovej. Video od 11. min. 17. sek. (Zdroj: YouTube.com)

    - Reklama -