Šesťsto miliónov eur. Toľko bude stáť ubytovanie 10-tisíc imigrantov v berlínskych hoteloch. Rovnaký počet bezdomovcov si zatiaľ musí počkať

    0
    Hotel pre utečencov v Berlíne (Autor: gchhotelgroup.com)

    Berlínsky senát prerokováva s hotelovým reťazcom Grand City Hotels dlhodobé prenajatie 10-tisíc miest pre utečencov. Reťazec by mal na tieto účely poskytnúť asi 22 hotelov.

    Na čísle 10-tisíc je zaujímavé to, že ide zhruba o odhadovaný počet bezdomovcov prebývajúcich v hlavnom meste Nemecka.

    Cena za ubytovanie každého imigranta by mala byť 50 eur za noc alebo 18-tisíc eur za rok. Ubytovanie má zároveň obsahovať program starostlivosti a integrácie.

    Frankfurter Allgemeine tvrdí, že dohoda s mestom je pre hotelový reťazec zaujímavá, keďže mu zaistí 95-percentné využitie jeho priestorov. Bežné využitie hotelových priestorov je pritom iba 60 až 65 percent.

    Berlín za posledný rok prijal asi 80-tisíc žiadateľov o azyl z celkového počtu 1,1 milióna imigrantov, ktorí sa dostali do Nemecka. Inými slovami, mesto mohlo vyriešiť svoj problém s bezdomovcami osemkrát.

    Kritici dohody s hotelovým reťazcom namietajú, že rokovania vytvárajú rozsiahly priestor pre korupciu, lebo sa konajú v tajnosti a bez vyhlásenia oficiálneho tendra. 

    - Reklama -