Po anglicky sa učí 99 percent žiakov. Viete, ako dopadla ruština?

    0
    Ilustračné foto: Študenti strednej školy (Autor: SITA)

    Angličtina bola podľa prieskumu najpopulárnejším cudzím jazykom v základných školách, kde sa tento jazyk učilo vyše 17 miliónov detí (97,3 percenta). Nasledovala francúzština (5 miliónov žiakov, 33,7 percenta), potom nemčina (3 milióny, 23,1 percenta) a španielčina (2 milióny, 13,1 percenta). Ruštinu sa učilo len 2,7 percenta detí v krajinách EÚ a taliančinu 1,1 percenta žiakov v iných krajinách Únie.

    V EÚ je v súčasnosti 24 úradných jazykov. Okrem toho existujú regionálne jazyky, menšinové jazyky a jazyky používané migrujúcou populáciou. Na dokreslenie situácie v EÚ treba poznamenať, že niektoré členské štáty Únie majú viac ako jeden úradný jazyk.

    Odborná jazyková príprava v základných školách bola v roku 2014 najlepšia v Luxembursku, kde sa všetci žiaci základnej školy (100 percent) učili aspoň dva cudzie jazyky. Nasledovalo Fínsko (98,5 percenta), Taliansko (98,4 percenta), Estónsko (96,3 percenta) a Rumunsko (95,6 percenta). Na druhej strane najmenej žiakov (menej ako 10 percent) študovalo dva alebo viac jazykov v Maďarsku (6,3 percenta), v Írsku (7,9 percenta) a Rakúsku (9,5 percenta).

    Slovensko sa s počtom 243 000 žiakov v základných školách v rebríčku 27 sledovaných členských krajín (Británia údaje neposkytla) umiestnilo na 12. pozícii s mierou 80,6 percenta výučby aspoň dvoch cudzích jazykov. Bolo to vysoko nad priemerom EÚ, ktorý bol na úrovni 59,9 percenta.

    V slovenských školách je tiež favorizovaná angličtina. V roku 2014 sa po anglicky učilo 95,9 percenta žiakov. Na druhom mieste bola nemčina – 55,2 percenta.
    Po anglicky sa v roku 2014 učili všetky školopovinné deti v Dánsku, na Malte, v Španielsku, vo Švédsku a v Taliansku. Francúzština bola jedným z dvoch hlavných cudzích jazykov v školách v Luxembursku a prvým cudzím jazykom v školách v Írsku a Belgicku. Druhým najrozšírenejším cudzím jazykom bola francúzština pre školákov na Cypre, v Rumunsku, Taliansku a v Portugalsku.

    Nemčina sa ako cudzí jazyk povinne vyučuje v Luxembursku, okrem toho sa tento jazyk ocitol na druhom mieste vo ôsmich členských štátoch. Najvyšší záujem o nemčinu mali žiaci v Dánsku, Poľsku a na Slovensku.

    O španielčinu ako o cudzí jazyk bol pred dvoma rokmi najvyšší záujem v základných školách vo Francúzsku a vo Švédsku.

    Ruština, ako jediný jazyk mimo hraníc EÚ, sa v roku 2014 vyučovala ako druhý cudzí jazyk len v základných školách troch pobaltských štátov a v Bulharsku.

    - Reklama -