Mjanmarsko čakajú zmeny. Po dvoch dekádach sa na čelo parlamentu posadila…

    0
    Vlaňajšie parlamentné voľby v Mjanmarsku vyhrala Národná liga za demokraciu, ktorú vedie Su Tij. Dnes zasadol zákonodarný zbor v novom zložení prvýkrát. Opozičnej strane sa podarilo pred dvomi mesiacmi doslova ovládnuť voľby a zvíťaziť tak v politickom boji o moc, ktorý v Mjanmarsku trval takmer tri desaťročia. 

    Dekády čakania 

    Národná liga za demokraciu na čele so San Su Tij vyhrala voľby ešte v roku 1990, vtedy však výsledky anulovali a k moci sa dostala vojenská junta, ktorá uväznila vodkyňu opozície a Su Tij prežila takmer dve dekády v domácom väzení. Opätovného víťazstva v riadnych voľbách sa dočkala až nedávno. 
     
    Ešte minulý týždeň odstupujúci prezident prisľúbil, že členovia starej vlády „budú spolupracovať s nasledujúcou vládou, aby priniesli mier a rozvoj krajine“. Su Tij sa dostala na slobodu v marci 2011 krátko potom, keď sa stal Thein Sein prezidentom. Predsedníčka Národnej ligy za demokraciu sa dostala na slobodu spolu so stovkami ďalších politických väzňov, ktorých dal prezident Sein po nástupe do funkcie prepustiť z väzenia. 
     
    Nástup novej vlády a parlamentu znamená pre Mjanmarsko otvorenie ďalších obchodných príležitostí, lebo po prepustení politických väzňov zrušili viaceré štáty obchodné sankcie zavedené proti krajine počas vlády vojenského režimu. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -