TTIP nie je len o obchode, ale aj o investíciách, tvrdí chargé d´affaires americkej ambasády na Slovensku

    0
    Chargé d´affaires amerického veľvyslanectva v Bratislave Liam Wasley (Autor: Veľvyslanectvo USA)

    „Snažíme sa dosiahnuť maximálnu možnú kooperáciu medzi spoločnosťami na Slovensku a v USA. Pracujeme na praktických aspektoch ako dĺžka víz, ale tiež na veciach ako korupcia, ktorá odrádza a poškodzuje dôveru v obchode,“ priblížil Wasley.

    Práve v súvislosti s obchodnými vzťahmi šéf misie vyzdvihol dohodu medzi USA a EÚ TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo). Wasley priznal, že TTIP-u verí a myslí si, že slovenskí podnikatelia by mali využiť možnosti, ktoré sa im po uzavretí dohody naskytnú. „Malým a stredným podnikateľom TTIP umožní dostať sa na trh najbohatšej časti sveta s minimom regulácií a s jasnými, transparentnými podmienkami,“ objasnil chargé d´affaires. Zároveň si myslí, že dohoda bude výhodná aj pre veľké firmy. „TTIP umožní, aby došlo k väčšej a lepšej výmene tovarov, ľudí, nápadov,“ myslí si Wasley. „Keď som sa dozvedel, že pôjdem na Slovensko, moji slovenskí priatelia mi chceli uvariť bryndzové halušky. Ale vo Washingtone nemohli nájsť skutočnú bryndzu. Práve TTIP umožní aj malým farmárom predávať svoje lokálne veci v tak vzdialenom meste ako Washington D. C.,“ dodal Wasley s tým, že uzavretie dohody by prirovnal k situácii, keď Slovensko vstúpilo do EÚ – a teda, že je to dohoda o obchode, ale aj investíciách, ktorej hlavným benefitom je spoločný trh.

    „V podstate len teraz sme začali s myšlienkou a výrobou elektroáut. Ak by hneď teraz začali EÚ a USA spolupracovať na tom, čo budú štandardy na elektroautá, umožní to produkt predávať univerzálne v EÚ aj v USA. Ak my určíme štandardy, svet ich bude nasledovať. Ak my začneme produkovať elektroautá podľa našich štandardov, Čína ich takisto bude vyrábať podľa našich štandardov,“ uviedol Wasley príklad oblasti, kde TTIP môže výrazne pomôcť.

    - Reklama -