Máme najviac sviatkov v EÚ. Ktoré chcú politici zrušiť a ktoré naopak pridať?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na Slovensku máme až 15 sviatkov. Väčšina krajín EÚ má 14, 13, resp. 12 voľných dní. Najmenej sviatočného voľna si užijú vo Veľkej Británii, celkovo sedem. Podľa analytičky Jany Glasovej z Poštovej banky by zrušenie pár sviatkov našej ekonomike veľmi nepomohlo. Navyše, zo sviatkov a voľných dní často profitujú aj samotné firmy.

    Jeden pracovný deň slovenské hospodárstvo vyprodukuje viac než 300 miliónov eur. Nedá sa však povedať, že zrušením sviatku zvýšime hodnotu HDP o 300 miliónov. S voľným dňom totiž firmy, podnikatelia či obchodníci rátajú, a preto rozložia svoj výrobný proces tak, aby stihli vybaviť všetky objednávky včas. Z voľných dní profitujú pritom napríklad obchodníci, hotelieri, reštaurácie, kaviarne či prevádzkovatelia kultúrnych, rekreačných a športových zariadení. Na druhej strane však príliš veľa sviatkov vedie k ekonomickej pasivite, čo našej ekonomike neprospieva.

    Súčasná vláda chcela počet voľných dní znížiť. Zrušiť sa mal sviatok Deň ústavy 1. septembra a sviatok Sedembolestnej Panny Márie 15. septembra. Podľa ďalšej novinky mali pracujúci zostávať doma v piatok, ak sviatky pripadnú na pondelok až štvrtok. „Netýkalo by sa to Vianoc, Všetkých svätých a Veľkej noci,“ povedal vtedy Robert Fico. Plán nakoniec neprešiel pre odpor cirkvi a veriacich.

    Slovensko dokonca toto volebné obdobie jeden sviatok takmer získalo. V lete chcela skupina opozičných poslancov vyhlásiť 28. október za štátny sviatok na počesť Milana Rastislava Štefánika. Návrh však v parlamente neprešiel.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -