Bravčovina, alkohol a zahalené sochy pre iránskeho prezidenta. Návštevu Rúháního v Európe sprevádzali kontroverzie

    0
    Iránsky prezident Hasan Rúhání s pápežom Františkom (Autor: SITA)

    Prvou európskou zastávkou iránskeho prezidenta bolo v pondelok Taliansko, kde sa kancelária premiéra Mattea Renziho postarala o kontroverznú schôdzku v múzeu rímskeho Kapitolu. Taliansku sa síce podarilo podpísať obchodné kontrakty, skutočný rozruch však spôsobilo rozhodnutie Talianov zahaliť nahé sochy. Skryli ich pod biele krabice, aby obnaženými umeleckými dielami neurazili moslimskú hlavu štátu. Rúháního pohostinnosť Ríma potešila. „Viem, že Taliani sú veľmi pohostinní. Snažia sa, aby ich hosťom bolo čo najpríjemnejšie a ďakujem im za to,” konštatoval.

    Jedným z kritikov zakrývania sôch bola euroskeptická Liga severu. Vyhlásila, že Taliansko sa tak „podriaďuje kultúre, ktorá k nej nepatrí. Vyzerá to, ako by sa vláda hanbila za naše korene a históriu”.

    Nedorozumenia a trápne momenty vyvolala aj Rúháního návšteva Francúzska. Iránskemu prezidentovi chceli jeho francúzski hostitelia na luxusnej večeri s Francoisom Hollandom nalievať alkoholické nápoje a servírovať bravčovinu. Iránska strana preto Paríž požiadala, aby tieto potraviny stiahol z menu, keďže ich moslimovia nekonzumujú.

    Domácim sa námietky proti vínu a mäsu nepozdávali, a celú akciu následne zrušili, lebo potom by podľa nich bola proti „tradičným hodnotám republiky”. Podľa Independentu navrhli hosťom raňajky, no Iráncom sa zasa táto ponuka zdala príliš lacnou možnosťou.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -