Žiadny homoraj, ale ťažká šikana. Sýrsky gej sa tešil na život v tolerantnom Holandsku a takto sa to skončilo

    0
    Sýrčana šikanovali kvôli sexuálnej orientácii (Autor: Twitter: AFP)

    Dvadsaťročného Omara bol podľa jeho slov v Sýrii utláčali pre jeho sexuálnu orientáciu. Po vypuknutí vojnového konfliktu už mu nič nebránilo v túžbe opustiť rodnú krajinu. Vybral sa do Holandska. Prekvapilo ho, že aj v tejto krajine musel čeliť rovnakým útokom ako doma. Dokonca zo strany spolumigrujúcich ľudí. Uvádza portál Echo24 s odvolaním sa na agentúrne zdroje.

    „To, že som prišiel do Holandska, krajiny slobody a osobného prejavu, a že ma tu začali šikanovať preto, že som gej, bolo úplne šialené,“ povedal pre AFP Omar. Sýrčan sa dostal do Európy cez more z Turecka do Grécka. Počas cesty loďou si zaobstaral falošný španielsky pas a do Holandska odletel v septembri. „Prekvapilo ma, že tí ľudia, ktorí podnikli túto dlhú a vyčerpávajúci cestu, sú potom, čo sa sem dostali, stále schopní ma šikanovať a obťažovať,“ posťažoval sa. Podľa organizácie, ktorá chráni práva gejov to nie je jediný prípad.

    Omara v utečeneckom tábore šikanovali. „Vyhrážali sa mi, že ma zabijú, povedali mi, že som hanba utečencov, vylievali na mňa kávu,“ povedal a dodal, že mal šťastie, že ho nenapadli aj fyzicky.

    „Čítal som veľa článkov, v ktorých písali, že Holandsko je voči gejom veľmi tolerantná krajina, a že Amsterdam je hlavné mesto LGBT komunity,“ pokračuje mladík v rozprávaní. Na záver sa vyjadril, že jeho túžbou bolo prechádzať sa po ulici a držať sa s partnerom za ruku a nie sa skrývať. Omar teraz čaká na udelenie azylu v Holandsku.

    - Reklama -