Tri úlohy budúcej vlády pre zlepšenie kvality bývania. To vyratúva Krajčiová

    0
    Zničený dom po výbuchu na parížskom predmestí Saint-Denis. (Autor: SITA)

    Jednou z priorít budúcej vlády by mala byť výstavba cenovo dostupných nájomných bytov, myslí si výkonná riaditeľka Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) Anna Krajčiová. V porovnaní s inými krajinami Európskej únie (EÚ) je tento sektor bytového fondu na Slovensku veľmi malý.

    Najvýraznejším problémom bývania na Slovensku je podľa Krajčiovej absencia dostupného nájomného bývania. „To spôsobuje problémy pre mladé rodiny, keďže mladé rodiny nemajú dostatočné finančné zdroje na zabezpečenie svojho samostatného bývania. Vysoký podiel bytov v osobnom vlastníctve je tiež jednou z najväčších prekážok mobility pracovnej sily,“ pomenovala súčasný stav Krajčiová. Kým v krajinách Európskej únie predstavujú nájomné byty 19- až 62-percentný podiel celkového bytového fondu, na Slovensku je to iba približne 6 %. V dôsledku masívneho odkupovania štátnych a obecných bytov do osobného vlastníctva nájomný sektor počas niekoľkých rokov takmer zanikol. „Je to na škodu veci. Riešením je podľa nášho združenia výstavba cenovo dostupných nájomných bytov,“ vyhlásila Krajčiová.

    Ďalšou z úloh budúcej vlády pre zlepšovanie kvality bývania je podľa ZBHS zodpovedajúce legislatívne prostredie. „Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov sa prijal ešte v roku 1993. Po uplynutí viac než 20 rokov od prijatia zákona je zrejmé, že zákon už nevyhovuje súčasným podmienkam správy a prevádzky bytových domov, vrátane ich komplexnej obnovy,“ vysvetlila potrebu vypracovania nového zákona respektíve jeho kompletného prepracovania Krajčiová. Kvalita zákona utrpela podľa nej aj početnými novelami, ktorých bolo do dnešného dňa 15.

    Treťou dôležitou úlohou vlády bude podľa Krajčiovej napravenie chýb, ktoré sa stali v tomto volebnom období. „Prijali sa legislatívne zmeny, ktoré podľa nášho názoru výrazne komplikujú vymáhanie dlhov od tých vlastníkov bytov, ktorí si riadne a včas neplnia svoje povinnosti spojené s vlastníctvom a užívaním nehnuteľnosti,“ upozornila Krajčiová. Ako príklad uviedla zmeny v zákone o vlastníctve bytov a v Občianskom zákonníku, v dôsledku ktorých zákonné záložné právo k bytu už nie je prednostným záložným právom, zmeny v exekučnom zákone a zákone o dobrovoľných dražbách, ktoré umožňujú vykonať dražbu nehnuteľnosti iba v prípade, že dlžná suma je vyššia než 2000 eur. „To všetok sú zmeny v prospech neplatičov a znevýhodňujú veriteľov, ktorými sú v tomto prípade ostatní vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome,“ vysvetlila dôsledky zmien Krajčiová. Podľa nej je preto potrebné túto situáciu riešiť tak, aby na to nedoplácali poctiví a zodpovední vlastníci bytov.

    Vládny Smer začal s realizáciou opatrení tretieho balíka napriek blížiacim sa parlamentným voľbám. Premiér Robert Fico v piatok odškrtol ako prvé opatrenie finančnú podporu výstavby nájomných bytov pre mladých ľudí za zvýhodnených podmienok. Štát by mal na to poskytovať ročne 30 mil. eur, čo by malo stačiť na 1 500 tzv. štartovacích bytov.

    V nasledujúcich troch rokoch by malo ísť z rozpočtu ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na tento účel 90 mil. eur a postaviť by sa malo 4,5 tis. až 5 tis. bytov pre mladých ľudí vo veku do 35 rokov. Dotácia štátu obciam a mestám sa má zvýšiť zo 40 % na 50 % z obstarávacej ceny nájomného bytu a na zvyšnú sumu nákladov budú môcť samosprávy získať bezúročný úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania namiesto súčasného úveru s jednopercentným úrokom.

    - Reklama -