Dohoda o Sýrii? Účastníci sa ani nevedia dohodnúť, kto má sedieť za stolom

    0
    Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    Tajnosť a neistota podľa komentátora podčiarkujú, aké je nepravdepodobné, že Ženeva III prinesie prelom.

    Napriek rezolúcii OSN z 18. decembra na zastavenie paľby a humanitárny prístup k obliehaným mestám totiž znepriatelené strany skôr rozdúchavajú konflikt. Sýrske vládne jednotky pritom morálne a vojensky vzpružilo rozsiahle ruské bombardovacie ťaženie proti povstaleckým vojskám, vďaka čomu sa od nového roku znovu zmocnili strategických miest.

    Rastie aj počet islamistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie. Nemecká spravodajská služba tvrdí, že v Nemecku ich bolo takmer 800, Belgicko prispelo do bojov 440 radikálmi.

    „Nielenže je vojenská situácia v Sýrii premenlivá, ale hlavní sponzori bojov – Saudská Arábia, Irán a Turecko – nijako neprejavujú pripravenosť na prímerie,“ píše Nicholson. Saudskoarabi odmietajú rokovať s niektorými umiernenými, z ktorých majú dojem, že sú príliš blízki Rusku, a odmietajú i akúkoľvek účasť žien alebo mimovládnych organizácií. Naopak chcú za rokovacím stolom vidieť Muhamada Allúša a jeho Armádu islamu, ktorých Rusi považujú za teroristov. Naopak Moskva chce, aby prišli sýrski Kurdi, tých však odmieta Turecko.

    „A aj keby sa – nejakým zázrakom – bojujúce strany zhodli na tom, kto by dnes mal piť čaj a kávu v Ženeve, ani tak nedostanú príležitosť popíjať tieto nápoje zoči-voči: vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistrura navrhuje len blízke rozhovory, pri ktorých mediátor bude prebiehať medzi separovanými delegáciami,“ ozrejmuje Nicholson. 

    Celý komentár nájdete TU.

    - Reklama -