Peniaze mali ísť na výskum, dostane ich súkromník. Okolo Draxlerovej dotácie sa vynárajú ďalšie fakty

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Na obchode zarobila firma CellQoS, ktorá má patriť rodine Vladimíra Poóra. Trnavský podnikateľ v Sládkovičove obhájil pred niekoľkými rokmi malý doktorát. V minulosti vo firme pôsobil aj súčasný kandidát Smeru do volieb Ján Hrubý, ktorý mal na starosti získavanie nových zákazníkov. V súčasnosti pôsobí ako zástupca generálneho riaditeľa Iuventy, ktorá patrí práve pod ministerstvo školstva. Je tiež sekretárom mládežníckej organizácie Smeru Mladí sociálni demokrati.

    Pred nástupom do Iuventy, kde ho dosadil ešte Draxlerov predchodca Peter Pellegrini, bol Hrubý asistentom poslanca Smeru Petra Náhlika. Obaja pochádzajú z Trnavy a kandidujú za Smer aj v týchto voľbách.

    „Žiadne politické prepojenie na stranu Smer a konkrétne na osobu pána Poóra neexistuje. To, že syn pána Poóra Martin je členom predstavenstva spomínanej firmy, je úplne náhodné,“ vyjadrila sa škola pre denník Sme a dodala, že firma má v skutočnosti patriť azerbajdžanskému konzulovi Džalalovi Gasymovi, ktorý ju kúpil pred pár rokmi za štyri milióny eur.

    Okrem možného politického prepojenia je však problematické aj samotné použitie dotácie, ktorá bola určená na výskumné účely. V zmluve, ktorú škola podpísala s firmou CellQos, sa však spomína napríklad e-learning a výučbový softvér za 1,2 milióna eur. „To sú ale programy, ktoré slúžia na výučbu angličtiny, nie na výskum,“ upozornila kandidátka OĽaNO Veronika Remišová, ktorá kauzu dotácie otvorila.

    - Reklama -