OBSE zvýši počet členov pozorovateľskej misie na Ukrajine zo 688 na 800

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Vyplýva to z informácií, ktoré dnes novinárom vo Viedni poskytol šéf osobitnej misie pozorovateľov OBSE na Ukrajine Erugrul Apakan.
    Turecký diplomat v službách paneurópskej organizácie podľa tlačovej agentúry APA konštatoval, že prímerie na Ukrajine vydržalo s určitými výnimkami od leta uplynulého roka. Naposledy sa ťažisko ozbrojených zrážok prenieslo z okolia doneckého letiska do Horlivky severne od Donecka, kde došlo k prudkým bojom naposledy 17. januára. O tri dni skôr navyše pozorovatelia zaznamenali ostreľovanie delostrelectvom oboch strán v obci Kominternovo východne od prístavu Mariupol, odznelo vo Viedni.

    Šéf misie pozorovateľov OBSE poznamenal, že obe strany sa riadia “vojenskou logikou”, čomu pripisuje aj početné porušenia obsahu minských mierových dohôd v podobe presunu ťažkých zbraní v inkriminovanom regióne. “Naďalej tu jestvuje nedostatok dôvery. To robí situáciu ťažkou,” cituje Apakana rakúska tlačová agentúra.
    Civilná misia pozorovateľov OBSE na Ukrajine pôsobí od marca 2014 a jej prioritnou úlohou je monitorovanie bezpečnostnej situácie na východe krajiny. Až 544 zo súčasných 688 pozorovateľov zo 44 krajín pôsobí priamo na Donbase. Misia však súčasne využíva aj bezposádkové lietadlá a satelitné zábery, aby získala lepší prehľad o aktuálnej situácii. Jej mandát formálne vyprší 31. marca 2016, všeobecne sa však ráta s jeho predĺžením.

    - Reklama -