VIDEO Ruský pravoslávny fašizmus v podobe hajlujúcich kresťanov

    0
    Hajlujúci kresťania v Rusku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Tvorca filmu Pravoslávie v zákone Michail Baranov chcel upozorniť na to, čo on vníma ako prepojenie ruskej pravoslávnej cirkvi s fašizmom, pričom poukázal na snahu v tejto „tradícii“ pokračovať. „V marci 2014, keď z väčšiny ruských televíznych kanálov prúdili zaručené informácie o ´ukrajinských fašistoch´, vyvolali zábery hajlujúcich ´pravoslávnych fašistov´ – ako títo radikáli sami seba označujú – v Rusku rozruch,“ píše český prekladateľ Nikola Repin, ktorý sa zaujíma o dianie v Rusku a Ukrajine.

    Repin upozornil na video s českými titulkami spolu s komentárom tvorcu filmu Michaila Baranova. „Počas natáčania ´ruského pochodu´ v roku 2012 ma zaujala hajlujúca skupinka ´pravoslávnych fašistov´. Keď som sa s nimi dal do reči, pozvali ma na svoje zhromaždenie, ktoré sa koná dvakrát do roka počas sviatkov svätého Sergeja pri Trojicko-sergijevskej lavre… Keď sa skončila hlavná časť slávnosti a patriarcha Kirill odišiel, začalo vopred nahlásené zhromaždenie a pochod za sprievodu štyroch vozidiel polície a ďalších policajtov,“ komentuje Baranov.

    „Pre film Pravoslávie v zákone som natočil preslovy o nutnosti oslobodiť Kremeľ aj ich názory na židov. To všetko zaznieva verejne na námestiach a natáča to polícia aj tajné služby. Asi sa domnievajú, že ich majú pod kontrolou, ale podľa mňa všetky tieto pravoslávne brigády, bojové jednotky a hliadky, títo ´pravoslávni fašisti´, sú predĺženými končatinami našej ruskej pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. Ideologicky spracovaní bojovníci, vždy k dispozícii k ´obrane´ zranených citov veriacich,“ uvádza tvorca filmu.

    Ruský pravoslávny fašizmus. (Zdroj: YouTube.com)

    „Často sa stretávam s odozvami divákov: ´Vari je to dnes možné? Obzvlášť vzhľadom na to, čo denne vidíme v Putinovej TV a čítame v novinách? Ako po tom všetkom môžu Rusi označovať Ukrajincov za fašistov?´,“ uzavrel Michail Baranov.

    Celý článok TU.

    - Reklama -