Odstupné až vo výške desiatich platov. Košické oceliarne motivujú ľudí k predčasnému dôchodku

    0
    U.S.Steel Košice (Autor: U.S.Steel Košice)

    Vedenie fabriky sa už dohodlo na avizovanom programe predčasných dôchodkov. A je sa skutočne na čo tešiť. Ak sa totiž zamestnanec dohodne s firmou, bude mať nárok na desaťmesačné odstupné. Podmienkou bude úplné zrušenie jeho miesta. V kolektívnej zmluve takáto možnosť už zavedená je.

    Má to zádrh

    Dôvodom takýchto úsporných opatrení je podľa denníka Sme dovoz lacnej ocele z Číny. Peking chce totiž masívne skresať výrobu svojej ocele, možno o sto alebo až 150 miliónov ton ročne. Dôvodom je podľa analytikov vyhlásenie čínskeho premiéra, že sa musí znížiť nadbytočná produkcia ocele a uhlia, pretože krajina sa snaží reformovať ekonomiku. A namiesto vývozu výrobkov do zahraničia chce klásť dôraz na domácu spotrebu.

    Skresanie výroby ocele v Číne tak môže mať na košickú fabriku pozitívny vplyv. „Ak sa naplní, že Čína bude produkovať menej, môže to mať pozitívny dosah na sektor ako taký. Záleží na tom, aký prepad ponuky bude, a to nie som schopný odhadnúť,“ povedal partner poradenskej spoločnosti KPMG Slovensko Ľuboš Vančo. Podľa odborárskeho predáka z fabriky Mikuláša Hintoša je však zádrhom to, že Čína nechce tento krok termínovať.

    - Reklama -