Dostali po nose? Štátni ekonómovia zverejnili platy učiteľov a potom prišli zvláštne veci

    0
    Minister školstva Juraj Draxler (Autor: SITA)

    Kritické grafy na ministrovu adresu z facebookovej stránky záhadne zmizli. „Rozhodli sme sa graf stiahnuť, pretože k nemu chýbal kontext,“ ozrejmil pre časopis Trend riaditeľ Inštitútu pre finančnú politiku Martin Filko. Server Topky.sk informuje, že neskôr sa ekonómovia bránili zlou interpretáciou grafu, ktorá vyvolala podľa nich neoprávnenú kritiku ministra.

    „Ak chceme porovnávať údaje ministerstva školstva s priemernou mzdou v národnom hospodárstve, zverejnenou ŠÚ SR, je analyticky správne vychádzať zo mzdy prepočítanej na fyzické osoby, nie na plný pracovný úväzok. Pritom vychádza mzda pedagogických pracovníkov na ZŠ a SŠ o 7 percent vyššia ako priemerná mzda v hospodárstve. Pre pedagogických pracovníkov v celom regionálom školstve vychádza mzda presne na úrovni priemeru hospodárstva,“ tvrdí Filko. Dodal taktiež, že grafmi chceli vstúpiť do diskusie o učiteľských platoch.

    Ministerstvo školstva tvrdí, že plat učiteľov dosahuje 997 eur. Zo zverejnených grafov vládnych analytikov však vyplývalo, že minister porovnáva dve štatistiky vypracované rozdielnymi metódami. Ak by použil rovnakú metódu, vyšlo by mu, že učitelia zarábajú výrazne menej, ako je celoslovenský priemer.

    - Reklama -