V Sýrii na lepšie časy rozhodne nesvitá. Obliehaných oblastí je zase o niečo viac. V ohrození žije vyše štyri milióny ľudí

    0
    Vojnou zničená Sýria (Autor: SITA)

    Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien spoločne s generálnou riaditeľkou Svetového potravinového programu (WFP) Ertharin Cousinovou vyzvali sýrsku vládu, aby umožnila trvalý prístup k obyvateľom týchto oblastí, ako aj k Sýrčanom v iných, ťažko dostupných častiach krajiny, ktorých je odhadom 4,5 milióna. Niekoľko humanitárnych konvojov, ktoré začiatkom mesiaca dorazili do niektorých obliehaných miest a obcí, podľa nich nestačia a doručená pomoc sa čoskoro minie. 

    Predstavitelia OSN sa tak vyjadrili krátko pred začiatkom sýrskych mierových rokovaní v Ženeve, naplánovanom na tento piatok. “Jednorazový prístup nie je tým druhom prístupu, aký potrebujeme, aby sme zabránili vyhladovaniu,” povedal O'Brien. 

    Podľa diplomatov OSN sa naďalej diskutuje o všetkých možnostiach, ako zabezpečiť nové dodávky humanitárnej pomoci; prípadné zhadzovanie z lietadiel však O'Brien označil za riskantné a nepostačujúce. Námestník šéfa OSN pre humanitárne záležitosti tiež vyzval na okamžitú evakuáciu chorých a zranených ľudí z obliehaných oblastí. 

    - Reklama -