Vraždili židov, potom utiekli za argentínskym slnkom. Koncentračné tábory neobišli ani Slovensko. Pripomenuli sme si hrôzy holokaustu

    0
    Holokaust zanechal stopu v spomienkach ľudí. (Autor: repro foto youtube)

    Včera sme si pripomenuli utrpenie miliónov obetí, ktoré položili život vo vyhladzovacích koncentračných táboroch. Najpočetnejšími obeťami holokaustu boli židia prostredníctvom „konečného riešenia židovskej otázky“. Holokaust však okrem židov zasiahol aj príslušníkov niektorých slovanských národov, hlavne Poliakov, Bielorusov, Ukrajincov, Rusov či obyvateľov vtedajšej Juhoslávie, alebo Rómov. Terčom likvidácie sa stali tiež homosexuáli, Svedkovia Jehovovi, ľudia s telesným či duševným postihnutím, a politickí odporcovia nacizmu z radov demokratov, komunistov a anarchistov. Celkový počet obetí holokaustu sa odhaduje na 12 až 16 miliónov, z toho zhruba šesť miliónov židov.

    Dvadsiaty siedmy január je dňom oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime a Valné zhromaždenie OSN ho pri tejto príležitosti vyhlásilo 1. novembra 2005 za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

    Posledný nacista

    Jedným z posledných prípadov, o ktorý by sa mohli zaujímať lovci nacistov či americká vláda, je stále žijúci Jakiw Palij, ktorý údajne slúžil pod nemeckou orlicou ako stráž v koncentračnom tábore v Trawniki. Deväťdesiatdvaročný Poliak žije v meste New York v štvrti Jackson Heights v Queense. Informuje portál televízie CNN.

    Palij žije v Amerike už celé desaťročia, no už jednu celú dekádu sa americké ministerstvo spravodlivosti snaží o jeho deportáciu, no žiadna z vybratých krajín (vrátane Poľska) o neho „záujem“ nemala. Nedá sa povedať, že Palij si svoj „americký sen“ vysníval práve takto, lebo okrem sérií pokusov o deportáciu mu jeho život v tejto krajine spríjemňujú aj davy aktivistov. Práve tí sa sporadicky objavia pred jeho dverami a s transparentami v ruke chcú, aby okamžite opustil USA.

    Jeden z takýchto protestov sa uskutočnil aj v roku 2013. Jedným z účastníkov bol aj montér z New Yorku Dov Hikind. „Nenecháme ho tu žiť v mieri, keď pripravil o život toľko ľudí. Žije v Amerike a užíva si ju, napriek tomu, že tisícky mužov, žien a detí pripravil o ich životy,“ vyjadril sa v čase demonštrácie pre portál Huffington Post.

    Palij pre New York Times v roku 2003 uviedol, že nikdy nenosil „esesácku“ uniformu a ani nepracoval priamo v priestoroch pracovného tábora. „Prišli a vzali ma, keď som mal 18. Vedel som, že ak by som odmietol, tak by zabili mňa aj moju rodinu. Urobil som to, aby som zachránil ich životy. Nikdy som ani nenosil nacistickú uniformu. Nosili sme šedé uniformy a strážili sme mosty a rieky,“ vyjadril sa Palij.

    Prosil o zhovievavosť

    Túto stredu vláda Izraela zverejnila obsah listu, ktorý napísal vojnový zločinec Adolf Eichman a adresoval ho bývalému prezidentovi židovského štátu. Adolf Eichmann bol jedným z hlavných organizátorov holokaustu a plánu na vyhladenie židov s názvom Konečné riešenie. Po vojne ho držali v americkom tábore pre dôstojníkov. Odtiaľ ušiel do Rakúska a neskôr do Argentíny, kde žil pod menom Ricardo Klement. V roku 1960 ho chytili v Buenos Aires agenti Mosadu a previezli do Izraela, kde ho odsúdili na smrť obesením.

    Eichmann adresoval vtedajšiemu prezidentovi Izraela list, v ktorom žiadal o zhovievavosť a sám seba opísal ako nástroj fašistického Nemecka. „Je potrebné si uvedomiť rozdiel medzi hlavnými zodpovednými vodcami a mnou, kde som ja bol násilne prinútený k tomu, aby som sa stal nástrojom v rukách hlavných lídrov,“ píše v liste.

    Chyť ma, ak to dokážeš

    Potápajúca sa loď – fašistické Nemecko v polovici štyridsiatych rokov začala rapídne naberať vodu a z tohto dôvodu jej dalo zbohom množstvo pravoverných “esesákov”. Nepredvídavé vody mierneho nemeckého pásma vymenili za exotické slnko južnej Ameriky. Ich rozpŕchnutie sa takmer po celom svete skupine jedincov vnuklo nápad, v ktorom sa úloha mačky a myši výrazne obrátila. A tak z Nemcov, ktorí si zvykli na post lovca sa zmenili na lovnú zver.

    Dôležitým menom medzi „lovcami nacistov“ je Simon Wiesenthal, ktorý pred spravodlivosť priviedol peknú hŕstku vojnových zločincov. Údajne sa mu podarilo dolapiť až 1 100 podozrivých. Pred súd sa mu podarilo dostať napríklad židovského „kata“ Franza Murera či Hermine Braunsteinerovú prezývanú aj Kobyla z Majdanku. Ďalším esom v chytaní nacistov bol manželský pár Serge a Beáta Klarsfeldovci, ktorí prežili útrapy, týranie a ponižovanie počas holokaustu. Podarilo sa im chytiť aj neslávne známeho „Mäsiara z Lyonu“, Klausa Barbieho. 

    Efraim Zuroff je americkým a izraelským občanom, a tiež sa venuje mapovaniu fašistických zločinov. Okrem iného sa podpísal aj pod akciu Posledná šanca. Jej súčasťou bolo pochytať posledných jedincov prepojených s nacistickými zločinmi. Svoju kariéru si na chytaní zločincov takéhoto „rangu“ postavil aj Eli Rosenbaum, ktorý bol na americkom ministerstve spravodlivosti prezývaný aj Lovec nacistov (Nazi Hunter, po anglicky).

    Zverstvá zo Serede, ale aj z bratislavskej Petržalky

    Ak si niekto myslí, že zverstvá holokaustu a koncentračných táborov obišli naše malebné Slovensko, poriadne sa mýli. Koncentračný a pracovný tábor v Seredi sústredil židov bez rozdielu pohlavia či veku. Jeho bránami prešlo približne 16-tisíc a množstvo z nich deportovali do Terezína, kde ich čakala istá smrť. No ani tí, ktorí zostali medzi stenami seredského pekelného tábora, nemali na ružiach ustlané. Čakali ich dni plné tvrdej práce v neľudských podmienkach.

    Ešte horší osud čakal väzňov z petržalského tábora smrti, ktorých čakalo masové vyhladenie. Tábor, ktorý mal spočiatku slúžiť na stavanie múru proti Červenej armáde, „oplýval“ voči väzňom takou brutalitou, až sa z neho stal koncentračný. Najväčšia čistka prišla mesiac pred koncom vojny, keď väčšinu väzňov hromadne popravili a zvyšok poslali na pochod smrti. 

    Koncentračné tábory na Slovensku boli aj v Novákoch, Vyhniach. V každom tábore žilo niekoľko stoviek robotníkov s rodinnými príslušníkmi. Židovskí robotníci sa venovali výrobe rôznych výrobkov. V Novákoch malo najväčšie zastúpenie krajčírstvo najmä výroba konfekčného oblečenia, čiapok, kožuchov, kobercov. V najmenšom tábore – vo Vyhniach prevažovali stavebné práce na výstavbe tamojších kúpeľov či výroba chemotechnických výrobkov ako vazelína, prášky na čistenie, mydlá a podobne.

    - Reklama -