Utečenci sa rozplakali. Prečo?

    0
    Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

    Britské listy píšu o „rekordne drastickom spôsobe“ reakcie na utečeneckú krízu. Schválený zákon vraj dánskej polícii umožňuje, aby utečencov okrádala o cennosti. Podobná prax pritom už existuje vo Švajčiarsku a v južných krajinách Nemecka.

    Hovoria o „okrádaní utečencov“ a konštatujú, že toto rozhodnutie je symbolom zhoršujúcej sa atmosféry v Európe. Aj OSN vraj odsudzuje dánske opatrenie a považuje ho za znepokojujúce. Je vraj nepredstaviteľné, aby dánska polícia šacovala tamojších občanov, ale u utečencov to zrazu neprekáža.

    O totálnej kríze humanity v súčasnej Európe vraj svedčí aj to, že Česko a Slovensko v ten istý deň hovorili o možnosti dočasného vylúčenia Grécka zo schengenského priestoru, lebo nezvláda plniť svoju funkciu hraničného štátu. Grécky minister EÚ obratom vyhlásil, že ide o hysterickú reakciu a že stavba plotov povedie k rozpadu Európskej únie. „Keď chce Európa vyvolať v Grécku hlbokú humanitárnu krízu, tak nech to urobí,“ odkázal grécky minister do Prahy a Bratislavy.

    Britské listy tiež citujú z Twittera svojho obľúbeného komentátora Andrewa Stroehleina. Je vraj zlé znamenie, keď vláda musí siahodlho vysvetľovať, ako sa jej praktiky líšia od nacistov.

    Celý text z denníka The Guardian si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -