Francúzska ministerka spravodlivosti to zabalila. Oponovať niekedy znamená zostať, niekedy odísť, vyhlásila

    0
    Francúzska exministerka spravodlivosti Christiane Taubirová (Autor: SITA)

    Taubirová opakovane verejne vyjadrovala nesúhlas so zámerom odobrať osobám s dvojakým občianstvom, usvedčeným z terorizmu, občianstvo Francúzska. S takýmto návrhom prišiel prezident François Hollande po vlaňajších novembrových teroristických útokoch v Paríži. 

    “Oponovať niekedy znamená zostať, niekedy odísť,” uviedla na Twitteri Taubirová, známa bojom za legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Ešte v decembri pritom poprela špekulácie, že odstúpi. 

    Nástupcom Taubirovej, narodenej vo Francúzskej Guyane, sa stal socialista Jean-Jacques Urvoas, považovaný za zástancu navrhovaných zmien ústavy, ktorými sa teraz bude zaoberať právna komisia Národného zhromaždenia. 

    V súčasnosti môžu byť zbavení francúzskeho občianstva len naturalizovaní občania. Otázka rozšírenia tohto opatrenia na všetky osoby s dvojakým občianstvom rozdelila politikov z ľavicového i pravicového tábora. Schválenie ústavnej zmeny si vyžaduje trojpätinovú väčšinu hlasujúcich zákonodarcov v oboch komorách parlamentu alebo úspešné referendum.

    - Reklama -