Na rade je Líbya. USA plánujú otvorenie tretieho frontu vo vojne proti IS

    0
    Americkí vojaci v Líbyi (Autor: Facebook: Libyan Air Forces)

    Podľa NY Times je problematické, že taká významná eskalácia je plánovaná bez zmysluplnej debaty v Kongrese, pričom by sa malo diskutovať predovšetkým o výhodách a rizikách vojenského ťaženia.

    Nový vojenský zásah v Líbyi však okrem iného predstavuje riziko, že by sa vojna mohla veľmi ľahko rozšíriť aj do ďalších krajín na africkom kontinente. Obamova administratíva plánuje začať kampaň v Líbyi už v priebehu nasledujúcich pár týždňov. Washington počíta aj so spojenectvom niektorých európskych krajín, NY Times zmieňujú Veľkú Britániu, Francúzsko a Taliansko.

    Generál Dunford vysvetlil, že cieľom útokov USA na militantné bunky džihádistov z IS v Líbyi je izolovať podporovateľov a bojovníkov IS v severnej a subsaharskej Afrike.

    „Aj keď letecké údery na ciele IS môžu byť úspešné, nie je jasné, či bude mať Pentagón spoľahlivé pozemné sily, ktoré by boli schopné udržať územie. Je pravdepodobné, že ak budú nálety USA a ich spojencov úspešné, do bojov sa zapoja aj americké pozemné jednotky,“ uvádza The New York Times s tým, že novootvorená frontová línia v Líbyi by mohla donútiť Kongres k prehodnoteniu kampane proti IS.

    - Reklama -