Pod rúškom teroristickej hrozby sleduje Orbán v skutočnosti niečo celkom iné, tvrdia kritici

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Maďarský premiér by chcel posilniť právomoci silových zložiek v ústave a zaviesť inštitút osobitného „stavu teroristickej hrozby“. Kabinet by tak mohol vládnuť pomocou dekrétov a zastaviť platnosť niektorých zákonov, informuje denník Sme.

    Chce si upevniť moc

    Vášne však vyvolávajú aj prípadná možnosť obmedzenia internetu či zákaz vychádzania na miestach, kde sa hrozba nachádza. Podľa kritikov si však chce Orbán takýmto spôsobom a pod zámienkou boja proti terorizmu upevniť svoju moc. Myslí si to aj analytik András László Pap. „Maďarská vláda sa snaží uchopiť čoraz viac moci. Nie je to bezprecedentné, videli sme to aj inde. Ale zaráža ma spôsob, akým to robia,“ vyjadril sa pre denník.

    Na to, aby protiterostická legislatíva prešla, potrebuje Orbánova koalícia pod vedením Fideszu podporu opozície. Aktivisti Máté Szabó a Beatrix Vissyová pritom už pred piatimi rokmi bojovali na maďarských súdoch proti novej legislatíve na boj proti terorizmu. Obávali sa protiústavnosti a príliš veľkých právomocí tajných služieb. Aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu má názor, že doterajšie maďarské zákony porušujú základné medzinárodné dohovory.

    Je to najmä pre možnosť prehľadávania osobnej pošty či sledovanie mailov, a na vyhodnotenie toho, že by daná osoba mala byť nebezpečná, stačí aj obyčajné podozrenie. Ale ani, zatiaľ neprávoplatný, štrasburský verdikt nebráni Orbánovi pri jeho postupoch.

    - Reklama -