Horúca linka Washington – Moskva. Témou boli mierové rokovania o Sýrii

    0
    Sergej Lavrov a John Kerry (Autor: SITA/AP)

    Rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy americkej strany, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Vo vyhlásení sa uvádza, že ministri posúdili prípravu mierových rokovaní predstaviteľov súčasnej sýrskej vlády a opozičných síl, ktoré sa pod záštitou OSN mali dnes začať v Ženeve. 

    Lavrov v rozhovore s Kerrym znova zdôraznil nutnosť plniť rezolúciu č. 2254 prijatú Bezpečnostnou radou OSN. Tento dokument počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj s teroristickými formáciami. Zahŕňa aj zastavenie paľby, riešenie humanitárnych problémov a návrhy politických reforiem, a to na základe súhlasu oboch strán sýrskeho konfliktu. 

    Šéfovia diplomacií Ruska a USA sa vyslovili za to, aby osobitný vyslanec OSN pre urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii Staffan de Mistura čo najskôr oznámil dátum začiatku sýrsko-sýrskych mierových rokovaní. Očakávalo sa, že tieto rokovania sa začnú dnes, keď mal de Mistura ukončiť konzultácie so všetkými účastníkmi rokovaní. OSN už uplynulý piatok pripustila odklad začiatku rokovaní, a to z praktických dôvodov. 

    Kerry, ktorý je na návšteve v Laose, dnes vyjadril nádej, že v najbližších 24 až 48 hodinách sa vyjasní situácia súvisiaca s mierovými rokovaniami o Sýrii. Kerry informoval, že sa s de Misturom zhodujú v tom, že pozvania na rokovania nebudú rozposielané, kým nebude všetko úplne jasné. 

    Sýrska opozícia pred začiatkom mierových rokovaní požaduje, aby vládne jednotky na znak dobrej vôle ukončili blokády viacerých sýrskych miest. Vzbúrenci tiež žiadajú, aby ruské letectvo prestalo bombardovať oblasti obývané civilistami. Ďalšou podmienkou ich účasti na rokovaniach je aj oslobodenie väznených povstalcov. 

    Predstaviteľ sýrskej opozície Muhammad Allúš, ktorý na rokovaniach má zastupovať povstaleckú skupinu Armáda islamu (Džajš al-islám), v nedeľu dokonca obvinil Kerryho, že sa snaží vyvíjať tlak na sýrsku opozíciu, aby sa vzdala svojich požiadaviek v oblasti humanitárneho práva a začala rokovať. 

    - Reklama -