Vyhnú sa autori aj umelci plateniu sociálnych odvodov? Takto je to naozaj, vysvetľuje Lukačovičová

    0
    Jaroslava Lukačovičová, podpredsedníčka strany Šanca (Autor: Archív J. L.)

    Od roku 2013 sa autori aj umelci zaradili pod povinne poistené osoby. No stačili len necelé tri roky a zas môže byť všetko inak. Upozornila na to poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska a podpredseníčka Šance Lukačovičová.

    Docielili opak?

    Lukačovičová opisuje, ako sa správajú dva druhy príjmov, ktoré môžu osoby podľa autorského zákona dosiahnuť. Sú tam totiž jednak aktívne príjmy za vytvorenie diela, a jednak pasívne za udelenie práva na používanie takéhoto diela, ako napríklad tantiémy. „K aktívnym príjmom je možné uplatniť reálne alebo paušálne výdavky či nezdaniteľnú časť základu dane a vstupujú do výpočtu odvodov. K pasívnym príjmom je možné uplatniť reálne alebo paušálne výdavky, no nie je možné k nim uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane a nevstupujú do výpočtu odvodov,“ upozorňuje.

    Od nového roka sa zmenou zákona o dani z príjmov malo podľa Lukačovičovej zrejme docieliť to, aby sa zabránilo únikom na dani z príjmov autorov. Paralelne sa však dosiahlo to, že autori môžu zo systému sociálneho poistenia vypadnúť celkom. „Zmena spočíva v tom, že akýkoľvek príjem vyplácaný na základe autorského zákona by mal byť zrazený zrážkovou daňou z príjmu, pokiaľ sa zmluvné strany nedohodnú inak. V praxi to znamená, že autor dostane vyplatený čistý honorár, ktorý už teda nemusí uvádzať do daňového priznania, pretože sa považuje za daňovo vysporiadaný. A keďže nie je v daňovom priznaní, nemá si naň ako robiť zálusk ani zdravotná, ani Sociálna poisťovňa,“ vysvetlila. Vyplácanie príjmov podľa autorského zákona, ale zrazené o zrážkovú daň, tak môže podľa nej znamenať vyhnutie sa plateniu odvodov.

    Kedy (ne)platiť odvody?

    Podpredsedníčka Šance urobila v rámci svojho blogu aj pár prepočtov, pri ktorých vzniká alebo nevzniká povinnosť podať daňové priznanie či ďalšia povinnosť odvodov. Tak napríklad pri dohodnutej odmene 5-tisíc eur a zrážkovej dani z príjmov by to bolo takto: základ dane predstavuje 4 900 eur a daň 930 eur. Čistý príjem teda ostane niečo nad 4-tisíc, no zároveň nevzniká povinnosť podať daňové priznanie, no ani ďalšia povinnosť odvodov.

    Pri uzavretej dohode o nezrážaní príjmov tiež nevzniká povinnosť odvodov, no je tu už povinnosť podať daňové priznanie. Iné sú však aj jednotlivé položky, ako napríklad základ dane a daň, ako aj nezdaniteľná časť základu dane. Posledná menovaná položka je pri odmene 5-tisíc eur vo výške 3 800 eur pri aktívnych príjmov, no pri príjmoch pasívnych je nulová. No kým pri aktívnych sú pre zmenu základ dane i daň nulové, pri pasívnych je napríklad základ dane 2 940 eur a daň vo výške viac ako 550 eur.

    Povinnosť odvodov do sociálnej poisťovne vzniká pri dohode nad 10-tisíc eur, ale len pri aktívnych príjmoch. Aj tu však v prípade pasívnych, aktívnych či kombinovaných príjmov vzniká povinnosť daňového priznania. Stále sa však zhovárame len o uzatvorenej dohode o nezrážaní príjmu. Ani priznanie, ani odvody nie sú potrebné pri zrážkovej dani z príjmov, z odmeny 10-tisíc eur však pôjdu takmer dve tisícky dolu.

    - Reklama -