Poliaci majú plné zuby cenzúry. Na protest proti prísnej štátnej kontrole internetu vyšli do ulíc

    0
    Protest proti prísnej štátnej kontrole internetu v Poľsku (Autor: ReproFoto: youtube)

    Protestujúci Poliaci s transparentmi v rukách vyšli do ulíc, aby sa postavili na odpor voči vládnej politike prísnej kontroly internetu. V Krakove na námestí viali poľské národné vlajky, účastníci protestu spievali štátnu hymnu a na znak umierajúcej slobody slova položili vence pri pomníku poľského básnika Adama Mickiewicza.

    VIDEO Poliaci protestovali proti prísnejšej kontrole internetu zo strany vlády.

    Poľské internetové zákony patria podľa kritikov v rámci Európskej únie k najinvazívnejším. To znamená, že sa najviac snažia zasahovať ľuďom do ich súkromia na webe. Zákony v Poľsku nariaďujú telekomunikačným spoločnostiam, aby deviatim rôznym štátom riadeným agentúram na požiadanie poskytli prístup k informáciám o svojich zákazníkoch.

    Zásah do súkromia

    Podľa aktivistov z poľskej skupiny Panoptykon Foundation, ktorá bojuje za práva ľudí v digitálnom priestore internetu, v Poľsku sa ročne podajú až dva milióny žiadostí o poskytnutie informácií o užívateľoch internetu. V ostatných krajinách Európskej únie je to približne polovica tohto počtu.

    Víkendové protesty proti prísnej kontrole internetu zorganizovala Komisia za ochranu demokracie (KOD). Táto skupina aktivistov už má za sebou aj dve demonštrácie proti zmenám na ústavnom súde, ktoré presadila vládna strana Právo a spravodlivosť.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU


    - Reklama -