Ficovi sa otáča chrbtom už aj Katolícka cirkev. Tvrdá kritika: Prestaňte považovať občanov len za zdroj obohatenia a ľahkého zisku, odkazujú biskupi

    0
    Predseda Konferencie biskupov Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský a premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    „Na celoštátnom stretnutí kňazov, ktorí poskytujú duchovnú službu v nemocniciach a iných lôžkových zariadeniach zdravotnej a sociálnej starostlivosti, na základe konkrétnych informácií z mnohých zdravotníckych zariadení na Slovensku, vystúpila do popredia v desivom obraze súčasná reálna situácia slovenského zdravotníctva. Jeho rastúca morálna aj materiálna bieda, zapríčinená bezohľadným drancovaním zo strany mocných; ponižovanie a ohrozenie pacienta; vykorisťovanie, útlak a znevažovanie zdravotníckych pracovníkov, osobitne sestier, dosiahli neúnosné rozmery,“ uvádza v stanovisku.

    Podľa cirkvi mnohí kvalifikovaní a zodpovední lekári a sestry rezignovali na možnosť zmeny k lepšiemu a odchádzajú z našich nemocníc i z našej krajiny. „Mladí ľudia nevidia perspektívu dôstojného uplatnenia v zdravotníctve a odchádzajú za prácou i slušnejšími životnými a pracovnými podmienkami do zahraničia. Občania nedostávajú adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ napísal biskup Lach.

    Podľa biskupa Lacha, ktorý je prešovským pomocným biskupom, namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých, slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať. „Týmto ľuďom nejde o politiku alebo politikárčenie. Ide im o dobro všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí majú právo na primerane kvalitnú, dostupnú a dôstojnú zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil. Pretože podľa neho ide o veľmi závažné morálne skutočnosti ubližujúce všetkým občanom Slovenska, nedovoľujú zodpovedným kresťanom, tobôž kňazom a poverenému biskupovi ďalej mlčať.

    Z týchto dôvodov sa biskup Lach obracia s naliehavou výzvou na predstaviteľov štátnej moci, osobitne na predsedu vlády Roberta Fica a na ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby bezodkladne začali riešiť oprávnené požiadavky slovenských sestier na ozdravenie slovenského zdravotníctva, vyjadrené v dokumentoch práve sa konajúcej celoštátnej iniciatívy, a okamžite zastavili zastrašovanie tých, ktorým jasne leží na srdci dobro pacienta a ich profesijná povinnosť a česť. „Požiadavky sestier vyjadrujú oprávnené nároky všetkých obyvateľov Slovenska ako aj všetkých čestných zdravotníckych pracovníkov,“ konštatoval.

    Zároveň sa obrátil na „predstaviteľov finančných a iných štruktúr skrytej, ale reálnej moci, ktorí sú pravými pôvodcami súčasných problémov a v skutočnosti riadia slovenské zdravotníctvo a ďalšie oblasti života našej krajiny, vrátane tzv. veľkej politiky: v mene chudobných, utláčaných, okrádaných a vykorisťovaných vás naliehavo žiadam, prestaňte považovať občanov Slovenskej republiky len za zdroj obohatenia a ľahkého zisku!“ Namiesto rozsievania biedy, strachu a nenávisti majú podľa Lacha možnosť podporiť pre tento ľud dobro a dôstojný život. Pretože len úcta k druhým ľuďom je jedinou cestou k spáse, zatiaľ čo cesta ľahostajnosti a opovrhovania druhými vedie k zatrateniu a k zúfalej samote. „Prosím, preukážte milosrdenstvo ľudu tejto krajiny. Napravte a odčiňte zlo, za ktoré nesiete osobnú aj korporatívnu zodpovednosť! Tak môžete aj vy dúfať v Božie milosrdenstvo, ktoré je nekonečné, a očakávať Božie požehnanie pre všetky dobré diela, na ktoré sa podujmete,“ dodal v stanovisku Lach.

    Podľa Petra Bublu, hovorcu ministerstva zdravotníctva, ak predseda Rady KBS pre pastoráciu v zdravotníctve prejaví záujem o stretnutie so zástupcami ministerstva zdravotníctva, to je na také stretnutie pripravené. „Sme pripravení a radi mu aj faktami doložíme, že skutočne žiaden kolaps zdravotníctva nehrozí,“ povedal dnes Bubla.

    - Reklama -