Irán je stále na nože so Saudskou Arábiou. Je načase znížiť napätie, vyhlásil iránsky diplomat

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Napätie medzi Rijádom a Teheránom spôsobili útoky na saudskoarabské veľvyslanectvo a konzulát v Iráne. Tieto útoky sa odohrali 2. januára a boli reakciou na popravu šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.

    Poprava rozhnevala šiitov v celom arabskom svete, ale reakcie v Iráne boli mimoriadne búrlivé a viedli k prehĺbeniu politických a náboženských rozporov medzi konzervatívnym kráľovstvom a islamskou republikou. 

    Rijád v dôsledku útoku na svoje zastupiteľstvá v Iráne prerušil s Iránom diplomatické vzťahy. Ostatné krajiny Perzského zálivu tiež prijali rozličné opatrenia, ktorými obmedzili svoje vzťahy s Iránom. 

    Známy iránsky diplomat Araghčí dnes podľa agentúry Reuters v mene svojej krajiny uviedol: “Sme pripravení zvážiť akúkoľvek iniciatívu, ktorá môže pomôcť tomuto regiónu, aby sa stal stabilnejší a, samozrejme, aj bezpečnejší, aby sme dokázali zápasiť s reálnymi výzvami a reálnou hrozbou v regióne, ktorou je terorizmus, extrémizmus a sektárstvo.” Podľa Araghčího sú tieto faktory “veľkou hrozbou pre všetkých nás v regióne”. 

    Podľa nedávneho vyjadrenia analytikov situácie na Blízkom východe a v oblasti Perzského zálivu by súčasný konflikt medzi Saudskou Arábiou a Iránom mohol ohroziť šance na úspech mierových rokovaní v Jemene a Sýrii, keďže Rijád a Teherán v týchto konfliktoch podporujú strany bojujúce proti sebe.

    - Reklama -