Český filozof Cílek: Verejná diskusia sa stáva konfliktnejšou, a dokonca nebezpečnejšou

    0
    Václav Cílek (Autor: Hans Štembera)

    Podľa uznávaného filozofa a teológa nastali veľké zmeny predovšetkým na akademickej pôde. „Mám pocit, že sa verejný priestor mňa samého i mojich akademických kolegov zužuje a stáva sa čoraz viac konfliktným, či dokonca nebezpečným,“ domnieva sa Cílek na stránkach denníka Echo24 a priznáva, že na verejných prednáškach je už teraz problém byť otvorený, pretože na ne mnohokrát zavíta novinár, ktorý z prednášky zostaví článok, v ktorom je všetko, čo autor povedal, ale v skratke a väčšinou bez kontextu.

    „Nedávno som prednášal zadarmo a z dobrej vôle pre jeden výskumný ústav, kde som však musel sľúbiť, že sa budem niektorým aktuálnym témam vyhýbať,“ napísal Cílek, ktorý vraj najskôr musel podať abstrakt prednášky. „Celé to bolo veľmi seriózne, ale cítil som za tým alibizmus, aby som nepovedal niečo nevhodné, čo by mohlo škodiť,“ poznamenal vo svojom príspevku klimatológ s tým, že to ako bývalý riaditeľ akademického ústavu chápe. „Avšak ako prednášajúceho ma nebaví dávať si pozor na každú vetu, pretože tým prichádzam o časť slobody slova…“ dodal.

    Sám sa vraj stretáva so situáciou, keď sa ľudia mladšieho a stredného veku stávajú hovorcami názorov, ktoré vyzerajú ušľachtilo, demokraticky a európsky, ale presadzujú ich so zníženou toleranciou a štýlom, ktorý podľa neho nemá ďaleko k eurozväzáctvu. „Myslel som, že možno majú málo skúseností alebo že ja sám už tejto dobe nerozumiem, ale pozorovaním a porovnávaním so zväzákmi minulého režimu si už myslím, že v ich správaní je kus profesionálnej kalkulácie,“ poznamenal Cílek v závere svojej úvahy s tým, že ten, kto sa skloní pred európskymi štruktúrami, má väčšiu šancu si v nich vybudovať kariéru.
    „Opäť ide o skláňanie sa pred mocou, jav, ktorý tu bol vždy, ale internet ho dokáže niekedy eliminovať, inokedy neúmerne zosilniť,“ zakončil pochmúrne svoju tézu.

    Celý text nájdete TU.

    Autor: jzd

    - Reklama -