Zaostrené na Putina. Ako sa vyvíja vyšetrovanie smrti bývalého agenta KGB?

    0
    Alexandr Litvinenko na smrteľnej posteli (Autor: SITA)

    Ľubomír Jaško pre portál Aktuality.sk „zabŕdol“ do horúcej témy Litvinenko, ktorá rozvibrovala britsko-ruské vzťahy. Novinár sa pozrel bližšie na správu britského sudcu, ktorá mala 338 strán, a podrobne hovorila o detailoch vyšetrovania vraždy exagenta. Autor podotýka, že Rusi nelenili a túto obsiahlu správu ihneď zaradili do nežiaduceho priečinka s menovkou: „zlý vtip – neotvárať“.

    „Ruská reakcia je veľmi podráždená. Kremeľ sa poponáhľal záležitosť hneď transformovať na britsko-ruský konflikt. Už z toho sú zrejmé civilizačné rozdiely. Putinovu vinu nerieši britská vláda, ale vyšetrujúci sudca, ktorý má v popise práce viesť nezávislé vyšetrovanie. Akokoľvek sa budú priatelia Ruska snažiť z toho vysmiať, je vysoko pravdepodobné, že vo Veľkej Británii premiéri nezvyknú (na rozdiel od Moskvy) telefonovať vyšetrovateľom a nakupovaťu nich dôkazy, posudky a výsledky,“ píše žurnalista.

    Jaško bližšie ozrejmuje detaily obsahu správy britského sudcu. Údajne ponúka informácie v podobe rozsiahlych výpovedí 62 svedkov či telefónne zoznamy. „Vraždenie v spravodajskom prostredí bude vždy tajomnejšie než akékoľvek iné. Pešiaci majú nad sebou pyramídu moci. Teraz je otázka, ako vysoko táto pyramída siaha,“ opisuje situáciu. 

    - Reklama -