Smer Izrael. Prečo dávajú francúzski Židia zbohom svojim domovom? Môžu za to teroristické útoky?

    0
    Satirický magazín Charlie Hebdo (Autor: SITA)

    Yoav Krief je francúzsky Žid, ktorý približne pol roka žije v Izraeli. Prečo sa rozhodol k takémuto ráznemu kroku? Krief si pamätá na presný dátum, keď si povedal, že Francúzsko už viac nie je krajina, v ktorej chce ďalej žiť. Bol to 9. január 2015, dva dni po útokoch v redakcii Charlie Hebdo. V priestoroch kóšer obchodu Hyper Cacher došlo k vražde štyroch Židov. Jeden z nich bol aj Yoavov priateľ. Na ten deň nespomína vôbec v dobrom, tvrdí, že sa cítil naozaj „pod psa“. „Povedal som mame, že musíme ísť ihneď do Izraela,“ spomína.

    Agentúra Jewish Agency tvrdí, že po incidente v Charlie Hebdo nasledovala ohromná migračná vlna francúzskych Židov v počte asi 8-tisíc. Za posledných päť rokov sa číslo Židov, ktorí sa rozhodli opustiť Francúzsko, zniekoľkonásobilo. V roku 2013 ich bolo o niečo menej ako 3 300. O dva roky skôr asi len 1 900.

    Množstvo francúzskych Židov sa usadilo v izraelskom meste Ashdod, kde nie je nič nezvyčajné začuť na ulici francúzštinu. „Je to tu pre mňa veľmi dobré, určite lepšie ako Francúzsko,“ hovorí hudobník Charly Dahan, ktorý sa do Izraela presťahoval pred dvoma rokmi. „Zvyšujúci sa počet konkrétne profilovaných útokov, ako útok v židovskej škole v Toulouse, incident v židovskom múzeu v Bruseli v roku 2014 či vraždy v kóšer obchode v Paríži, dodáva francúzskej židovskej komunite akýsi pocit neistoty,“ hovorí Avi Mayer, hovorca z Jewish Agency. O problematike informoval zahraničný portál stanice CNN

    - Reklama -