Varovanie úradov. Hrozia nám vážne infekčné choroby. Nemocnice už sú v pohotovosti. Prichádzajú k nám s utečencami

    0
    Kontrola pasažierov, ktorí cestujú z Dánska do Švédska (Autor: SITA)
    Choroba, pred ktorou dánske úrady varujú tamojšie nemocnice, je diftéria alebo inak povedané záškrt. Práve túto zákernú chorobu by mohli do Európy podľa Dánska zaniesť prichádzajúci utečenci, ktorí proti nej nie sú očkovaní. Dánsky štátny očkovací inštitút (Danish State Serum Institute, SSI) tento týždeň uviedol, že testy potvrdili záškrt u dvoch utečencov, ktorí prišli do krajiny z Líbye. 

    Nebezpečná pre neočkovaných 

    Dánske nemocnice dostali varovanie od zdravotníckych úradov, lebo záškrt sa v Dánsku nevyskytol už takmer 20 rokov vzhľadom na to, že očkovanie proti tejto chorobe je, tak ako vo väčšine štátov Európskej únie, povinné. Nebezpečné však môžu byť vzácne kmene tohto ochorenia, ktoré by mohli podľa dánskych úradov zavliecť do krajiny práve utečenci. 
     
    „Infekcia môže byť veľmi nebezpečná, ak proti nej človek nie je očkovaný. Nebezpečný a veľmi vzácny typ (záškrtu) sme v v Dánsku naposledy zaznamenali v roku 1998,“ uviedol pre dánsky Metroexpress hovorca Dánskeho štátneho očkovacieho inštitútu (SSI) Kurt Fuursted. 

    Budú monitorovaní

    Zdravotnícke zariadenia v Dánsku dostali aj varovanie pred ďalšími chorobami, ktorými môžu prichádzajúci utečenci prípadne trpieť. Testy už vo viacerých prípadoch potvrdili napríklad aj tuberkulózu či maláriu. Na rozdiel od niektorých krajín EÚ, Dánsko nemonitoruje migrantov, ktorí prídu na jeho územie po zdravotnej stránke. Dánsky štátny očkovací inštitút (SSI) pripúšťa, že by sa pravidlá v tomto smere mohli zmeniť. 
     
    „Niet žiadnych pochýb o tom, že spolu s utečencami prichádzajú aj infekčné choroby, na ktoré nie sme zvyknutí. Začalo sa preto diskutovať, či by sme nemali všetkých prichádzajúcich utečencov monitorovať po zdravotnej stránke,“ uviedol Fuursted z SSI. Na prípadných zmenách monitorovacej politiky by mali podľa dánskeho ministerstva zdravotníctva pracovať imigračné úrady v spolupráci s kolegami z oblasti medicíny. 

    Mali by ich očkovať

    Monitorovanie zdravotného stavu utečencov prichádzajúcich na dánske územie však podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) problém nevyrieši. Reč má byť preto aj o tom, či by úrady nemali očkovať všetkých migrantov, aby neriskovali šírenie chorôb. Dánsko totiž napriek odporúčaniam WHO neočkuje utečencov. „Naša pozícia je jasná: migranti a žiadatelia o azyl by mali byť skontrolovaní po zdravotnej stránke a očkovaní proti chorobám, pred ktorými nie sú chránení,“ uviedol hovorca WHO Robb Butler. 
     
    - Reklama -