Čaká Španielsko vláda zjednotenej ľavice? Líder tretej najsilnejšej strany chce rokovať

    0
    Španielsky kráľ Filip VI a Pablo Iglesias, líder španielskej ľavicovej strany Podemos (Autor: SITA)

    Dnes bude kráľ rokovať ešte s úradujúcim premiérom a predsedom Ľudovej strany (PP) Marianom Rajoyom a s lídrom socialistov (PSOE) Pedrom Sánchezom. Panovník by mal potom na základe rokovaní, ktoré absolvoval počas celého tohto týždňa s vodcami parlamentných politických strán, jedného z nich poveriť zostavením vlády. 

    Iglesias po prijatí u kráľa ďalej uviedol, že ho informoval o svojom návrhu zostaviť “vládu zmien” so socialistami a bývalými komunistami zo strany Zjednotená ľavica (Izquierda Unida – IU). V takejto vláde by mal záujem o kreslo podpredsedu. Za jej hlavnú úlohu označil prehodnotenie úsporných opatrení a deklarovanie, že Španielsko je štátom, kde žije viacero národov – vrátane katalánskeho, ktorého regionálna vláda sa zasadzuje za odčlenenie sa od zvyšku Španielska. 

    Keďže jeho PP vo voľbách zvíťazila (má 123 poslancov), úradujúci premiér Rajoy trvá na tom, že by mala viesť vládu, aby zaručila, že v nadchádzajúcich rokoch budú schválené “významné reformy, ktoré Španielsko potrebuje”. V parlamente ale nemá väčšinu a musí si hľadať koaličného partnera. PSOE však spoluprácu s PP rozhodne odmietla. 

    Španielsky parlament a politické strany v ňom zastúpené, sú momentálne pod tlakom, keďže musia urýchlene reagovať na udalosti v Katalánsku, kde sa pred dvoma týždňami podarilo vyriešiť patovú situáciu, ktorá mohla prerásť až do vypísania ďalších predčasných volieb.

    Doterajší “prezident” Artur Mas i Gavarró však odstúpil, keď sa mu medzi poslancami nepodarilo získať dostatočnú podporu. Katalánsky parlament za jeho nástupcu vo funkcii predsedu vlády zvolil Carlesa Puigdemonta. Ten po svojom zvolení vyhlásil, že ním vedená vláda zatiaľ jednostranne nevyhlási nezávislosť Katalánska od Španielska. Vysvetlil, že tento krok zatiaľ nemá dostatočnú podporu katalánskej verejnosti. 

    Agentúra Reuters pripomenula 18-mesačný časový rámec, ktorý si doterajší lídri katalánskych separatistov vytýčili na vyhlásenie nezávislosti od Madridu. Puigdemont to však v nedávnom rozhovore pre televíziu TV3 označil za nerealistický cieľ.

    - Reklama -