Sýrski Kurdi predpovedajú zlyhanie mierových rozhovorov v Ženeve. Úspešné môžu byť iba ak…

    0
    Mesto zničené bojmi Kurdov a Islamského štátu Kobani (Autor: SITA)

    Rokovania, ktoré sa majú začať 25. januára v Ženeve, sú však čoraz neistejšie z rôznych dôvodov, napríklad aj kvôli sporu okolo zostavy opozičnej delegácie. “Ak nebudú za rokovacím stolom niektoré strany, ktoré majú váhu v celej sýrskej záležitosti, skončí sa to rovnako ako rokovania Ženeva 2,” povedal dnes Muslim pre agentúru Reuters – na mysli mal rokovania v roku 2014. 

    “Rokovania a politické riešenie stroskotajú, takže sa veľmi snažíme dostať za stôl každého,” dodal Muslim. Rusko chce, aby sa opozičný rokovací tím rozšíril aj o ďalších predstaviteľov, ktorí majú podľa Moskvy bližšie k jej zmýšľaniu, a v tíme chce tiež hlavnú sýrsku kurdskú stranu PYD a k nej pridružené milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany). 

    YPG medzitým nadviazali blízke vzťahy so Spojenými štátmi a sú aj dôležitým partnerom v boji proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii. Saudskou Arábiou podporovaná opozičná rada uviedla, že bude bojkotovať ženevské rokovania, ak bude Rusko trvať na takejto zostave rokovacieho tímu. 

    Jej hlavný vyjednávač Muhammad Allúš vo štvrtok vyhlásil, že “prirodzené miesto” PYD je vo vládnej delegácii, a opozícia obvinila Kurdov, že bojujú proti povstaleckým skupinám. 

    Muslim odmietol tieto tvrdenia ako propagandu. Vyhlásil, že kurdské skupiny nespolupracujú so sýrskou vládou a bránia sa proti skupinám, ktoré boli kedysi napojené na radikálnych islamistov a potom sa začali vyhlasovať za umiernených. 

    Na otázku, či opozičná platforma, založená v decembri v Rijáde, je krokom vpred oproti predchádzajúcim opozičným delegáciám, Muslim zareagoval kritikou Allúšovej skupiny Džajš al-islám. Tú Rusko označuje za teroristické zoskupenie. 

    “Ich zmýšľanie je rovnaké ako zmýšľanie Frontu an-Nusra a Dáišu (Islamského štátu). Jednoznačne chcú založiť moslimský štát,” dodal. “Platforma z Rijádu akceptuje založenie islamského kalifátu. To je neprijateľné,” povedal Muslim. 

    - Reklama -