Poľsko vraj zabúda na jednu zásadnú vec. A môže sa mu to kruto vypomstiť

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    „Nová poľská vláda vyvoláva zdesenie Bruselu, ktorý sa obáva, že by sa mohla jedna z najlepšie sa rozvíjajúcich krajín bývalého východného bloku otočiť chrbtom k liberalizmu. Keby sa Poľsko skutočne vydalo svojou cestou, čo by to znamenalo pre krajinu v oblasti priamych zahraničných investícií?“ kladie si Fingarová zásadnú otázku na úvod svojho textu s tým, že vládna strana Právo a spravodlivosť si určite uvedomuje, akú dôležitú úlohu zohrali práve zahraničné investície pre hospodársky rozvoj Poľska v minulosti. „Ich podozrievavá rétorika namierená proti údajne škodlivým vonkajším silám však na zahraničných investorov v každom prípade pôsobí negatívne,“ konštatuje Fingarová.

    Otázkou podľa Fingarovej zostáva, kedy sa táto rétorika priamo premietne v schvaľovaní predpisov a zákonov proti investorom. „Bude záležať na tom, kam až vo svojom populizme vláda zájde, aby veľmi nevystrašila zahraničné subjekty poskytujúce pracovné miesta desaťtisícom Poliakov. Práve teraz sa navyše podobná neistota skutočne nehodí. V ostatných rokoch totiž objem globálnych investícií v Poľsku kolísal medzi stagnáciou a poklesom,“ uvádza Fingarová a dodáva, že tento negatívny trend sa v dôsledku globálnej finančnej krízy a následnej recesie týkal celej oblasti strednej a východnej Európy.

    Fingarová však pripomína, že Poľsko odolávalo týmto ťažkostiam zo všetkých krajín v regióne najlepšie. „V roku 2013 a 2014 sa síce situácia zhoršila, ale v minulom roku sa úroveň zahraničných investícií ustálila. V roku 2015 smerovali priame zahraničné investície do 181 nových projektov, čo bol rovnaký počet ako rok predtým. V rebríčku investičných oblastí patrí Poľsku podľa údajov fDi Markets ôsma priečka čo do počtu nových projektov podporených zahraničnými investíciami. To je v jeho prípade nadštandardné umiestnenie, pretože výška HDP radí krajinu až do tretej desiatky krajín z celého sveta,“ poukazuje Fingarová.

    „Poľsko predstavuje pre zahraničných investorov lákadlo takmer vo všetkých hlavných výrobných odvetviach aj službách vďaka svojej výhodnej polohe, veľkému počtu obyvateľov, rastúcej prosperite a miere hospodárskeho rastu, ktorý prekonal v období po globálnej kríze väčšinu európskych krajín. Krajina navyše ťaží z úzkych väzieb na Spojené štáty a pre americké spoločnosti je v mnohých prípadoch vstupným bodom na ich ceste do strednej a východnej Európy. Treba však dodať, že v prípade priamych zahraničných investícií pochádzajúcich z Ázie Poľsko veľmi úspešné nebolo,“ podotýka Fingarová.

    Nová poľská vláda by si mala podľa Fingarovej dávať pozor na to, aby si veľmi neznepriatelila susedné Nemecko, ktoré je druhým najväčším zahraničným investorom v krajine. „Vzhľadom na rétoriku Práva a spravodlivosti však hrozí, že sa po dlhej dobe znovu otvoria spory z minulosti,“ usudzuje Fingarová a aj napriek úspešnému prechodu na trhovú ekonomiku považuje za veľký problém krajiny výraznú úlohu štátu a rozbujnenú byrokraciu. „Veľa z týchto problémov sa prekrylo plusovými bodmi, ktoré nemôžeme Poľsku uprieť. Ale predstavitelia poľskej vlády by mali mať na pamäti, že keď ide o prilákanie a udržanie si priamych zahraničných investícií, nie je vhodné si zahrávať,“ uzatvára britská novinárka.

    - Reklama -