Vraždu Litvinenka pravdepodobne schválil Putin, tvrdí britský súd

    0
    Alexandr Litvinenko na smrteľnej posteli (Autor: SITA)

    Litvinenko zomrel vo veku 43 rokov po tom, ako ho otrávili rádioaktívnym prvkom polónium-210, ktoré pravdepodobne vypil v šálke čaju.

    Podľa Sira Roberta Owena, sudcu Vrchného súdu v Londýne, je veľmi pravdepodobné, že rozkaz zabiť Litvinenka podpísal ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol s Litvinenkom v dlhodobom konflikte. Litvinenkova vdova Marina sa vyjadrila, že ju konštatovanie britských súdov veľmi potešilo. „Slová, ktoré môj manžel vyriekol na smrteľnej posteli, keď obvinil pána Putina, anglický súd uznal za pravdivé,“ povedala Litvinenková pred Vrchným súdom v Londýne. Vyzvala zároveň na vyhostenie operatívcov ruských spravodajských služieb a ekonomické sankcie voči zodpovedným osobám, vrátane Putina.

    Z vraždy Litvinenka obvinili dvoch ruských občanov Andreja Lugovoja a Dmitrija Kovtuna. Sudca Owen, ktorý o prípade ruského exšpióna rozhoduje, konštatoval, že obaja muži pravdepodobne konali na pokyn ruskej tajnej služby FSB. „Keď zoberiem do úvahy všetky dôkazy a mne dostupnú analýzu, operáciu FSB, ktorej cieľom bolo zabitie Litvinenka, pravdepodobne schválil pán Patrušev (Nikolaj Patrušev – vtedajší šéf FSB, pozn. redakcie) a aj prezident Putin,“ vyjadril sa britský sudca.

    Obvinený Lugovoj tvrdí, že obvinenia voči jeho osobe považuje za absurdné. „Ako sme očakávali, žiadne prekvapenia sa nekonali,“ povedal pre agentúru Interfax.

    Britskí vyšetrovatelia si Lugovoja a Kovtuna predvolali na výsluch. Rusko ich však odmieta vydať.

    Za motív vraždy Owen považuje Litvinenkovu kritiku FSB a Putina aj jeho prácu pre britské spravodajské služby.

    - Reklama -