Kremeľská mašinéria. Analytik odhaľuje, ako sa Rusko snaží rozbiť Európu

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Šír, pôsobiaci na Katedre ruských a východoeurópskych štúdií Inštitútu medzinárodných štúdií na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej predložil názor, že Rusko realizuje veľký plán na rozloženie EÚ, ktorý by následne mohol využiť pre vlastnú expanziu do Európy. Máme vraj veľa dôvodov sa toho obávať.

    Náročná výzva pre Európu

    Analytik najprv vyratúva, čo ruské letectvo napáchalo v poslednom čase v Sýrii. Celkovo vyčíňanie ruských vojsk označuje termínom „vojnový zločin“. Zmieňuje sa najmä o tom, že Rusko neútočí na pozície Islamského štátu, ale na politickú opozíciu proti svojmu favoritovi, prezidentovi Baššárovi Asadovi, a tiež na území etnických menšín.

    Tým ešte priživuje mohutnú utečeneckú vlnu, ktorá mieri do Európy. Pre európske krajiny predstavuje veľmi náročnú výzvu, prináša sociálno-ekonomické problémy aj politickú nestabilitu. „Vzniká tak podhubie pre rozmach najrôznejších antisystémových, antieurópskych, populistických, spravidla krajne pravicových strán a hnutí, financovaných a inšpirovaných Kremľom,“ vysvetľuje Šír.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    Nahlodanie európskej verejnosti a jej viery v demokratické inštitúcie je pritom podľa neho hlavným dlhodobým cieľom Putinovej hybridnej vojny. V konečnom dôsledku chce vraj dosiahnuť rozklad jednoty EÚ a NATO, a využiť ich oslabenie k revízii medzinárodného usporiadania. „Súčasťou toho je aj rozdúchavanie neznášanlivosti a protiutečeneckých nálad – v súčasnosti hlavná náplň činnosti kremeľskej dezinformačnej mašinérie,“ zakončuje svoj výklad.

    - Reklama -