Daj si tú handru dole z hlavy! Vystúpenie moslimky v českej kulinárskej šou má dohru už pred celým národom

    0
    Jekaterina Novoselovová v Prostřeno (Autor: repro TV Prima, tan)

    Jekaterina, ktorá pochádza z ruskej Sibíri, žije v Česku osem rokov. Neje bravčové, odmieta alkohol a do súťaže išla preto, aby ľuďom ukázala islam z inej stránky. Naň konvertovala pred tromi rokmi. Jej pôvodný zámer sa však zvrtol na nevôľu a urážky zo strany Čechov na internete.

    Manžel nepozná jej rodinu

    Z nadávok si Jekaterina nič nerobí, lebo ľudí, ktorí na ňu kričia, neberie ako psychicky zdravých. „Manžel je tu sedem rokov. V Sýrii má zvyšok rodiny, mamičku, otca, babičku, brata, sestru a ich rodiny. Jeho rodičia zo Sýrie odísť nechcú. Hovoria, že je to ich domov. Brat by chcel odísť, je to tam už naozaj ťažké,“ povedala Blesku Jekaterina o svojom manželovi. Toho videla pred svadbou iba tri- či štyrikrát. V islame sa nesmie chodiť s nikým bez sobáša. Manžel nepozná ani jej rodinu v Rusku.

    Protihráči ju prijali otvorene aj napriek tomu, že od nich chcela, aby nejedli bravčové a nepili alkohol, mužskému súťažiacemu dokonca nepodala ani ruku. „Súťažiaci ma dojali. Vôbec som neočakávala, že ma takto prijmú, že im neprekážalo, že nejem bravčové a nemôžem piť alkohol. Myslela som, že povedia nie a budem musieť vymyslieť, ako to urobíme. Ale oni ma výborne prijali a vôbec im to neprekážalo. Od Čechov som takéto správanie neočakávala,“ uzavrela pre Blesk.

    Česi by je*li dverami

    Drsné komentáre sa však po odvysielaní relácie objavili na internete. „Ja by som nepodala ruku jej.“ „Stačilo povedať, že jesť s pokrývkou hlavy sa u nás považuje za nevychovanosť a ak si ju nedá dole, nedostane žiadne jedlo.“ „Hnus, ty konvertistka.“ „Fľandra moslimská chce hneď toleranciu a nepiť celý týždeň alkohol. No nepodať mi ruku, je*nem dverami a už sa tam neukážem.“ Tak to je len časť príspevkov, ktoré možno nájsť na Facebooku, ale aj na ďalších diskusných fórach.

    Diskusia je aj na stránkach televízie Prima. A veľmi ostrá. Náhodne: „Nech ide Prima do ri*i. Nevedia urobiť poriadnu reláciu, tak sem pchajú takýchto a otravujú nám náš život. Oni nech žijú, ako chcú, a nelezú k nám, my žijeme tiež po svojom a milióny Čechov nelezú k nim.“  Alebo: „Je zaujímavé, že sa dostala do partie, kde sú všetci milí, chutí im a všetky nedostatky prepáčia. To sa stáva málokedy, asi je to nariadené, ako sa majú správať a nekritizovať. Nemyslíte? Partia je zmanipulovaná a majú scenár, čo hovoriť. Je to môj názor. Inak nemám problém s cudzincami, ak sa správajú slušne ako ľudia.“

    - Reklama -