Streľba na univerzite: Bilancia najmenej 19 mŕtvych.

    0
    Sanitky odvážajú mŕtvych študentov po útoku teroristov na Báčá Chánovú univerzitu v pakistanskom Čársadde (Autor: SITA)

    Podľa citovaného predstaviteľa Zubajra Alího sú medzi obeťami na životoch študenti mužského i ženského pohlavia, príslušníci bezpečnostnej služby a učitelia.

    Agentúra Reuters predtým uviedla, že niekoľkočlenná skupina militantov v Báčá Chánovej univerzite v Čársadde navyše zranila 50 osôb a okrem streľby sa z univerzitného areálu ozývali aj výbuchy. Medzi obeťami útoku je podľa nej profesor chémie, zatiaľ čo zasahujúce jednotky armády a polície usmrtili štyroch spomedzi útočníkov. Ďalší sa naďalej ukrývali v budovách univerzitného kampusu, kde pokračovali prestrelky.

    Po tom, ako vtrhli do priestorov učební a internátov ozbrojenci, väčšinu študentov evakuovali – niektorí však údajne zostali uväznení v budovách obkľúčených vojakmi a policajtmi. Pri hlavnom vstupe sa medzitým zoradili sanitky čakajúce na odvoz zranených a prišili sem aj rodičia študentov, ktorí sa vzájomne utešovali.
    Báčá Chánovu univerzitu na území nepokojnej pakistanskej provincie Chajbar Paštúnchvá navštevuje vyše 3 000 študentov a v čase dnešného útoku sa v jej areáli nachádzalo ďalších 600 návštevníkov pri príležitosti prednesu poézie.

    Univerzita je pomenovaná podľa Chána Abdula Ghaffára Chána, prezývaného Báčá Chán (1890-1988). Bol bojovníkom za nezávislosť iránskeho etnika Paštúnov od Britskej Indie a blízkym priateľom a duchovným stúpencom vodcu indického hnutia za nezávislosť Mahátmu Gándhího.
    K dnešnému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. V decembri 2014 zahynulo vyše 150 ľudí, väčšinou detí, pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban na jednu zo škôl v blízkom Pešávare.

    - Reklama -