Svojím spôsobom sme ten pomník dotvorili… Na Biľakov pomník napísali „sviňa“ a teraz ich čaká súd

    0
    Pomník Vasila Biľaka v Krajnej Bystrej po zásahu dvojice výtvarníkov (Autor: SITA)

    Vlani vo februári obliali výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz bustu Vasila Biľaka v obci Krajná Bystrá. Podľa obžaloby poškodili cudziu vec tým, že ju pomaľovali a na pomník napísal slovo „sviňa“. Prokuratúra im navyše kladie za vinu aj to, že zafarbením Biľakovej busty spôsobili Krajskej rade Komunistickej strany Slovenska so sídlom v Prešove škodu vo výške 1 617,10 eura.

    Umelci sa postavia pred súd 3. februára a zastupovať ich bude Daniel Lipšic. „Je symbolické, že termín súdu bude tak blízko výročia komunistického puču, teda Víťazného februára. Je však absurdné postaviť pred súd občanov, ktorí chceli zamedziť páchaniu trestného činu popierania a schvaľovania zločinov komunistického režimu,“ uviedol Kalmus pre Denník N.

    Biľaka ukradli

    Podľa Kalmusa je prinajmenšom zvláštne, že ich idú spolu s Ľubošom Lorenzom súdiť za poškodenie veci, pretože poliatie farbou považuje za znečistenie a nie poškodenie. „Svojím spôsobom sme vlastne ten pomník dotvorili,“ podotkol Kalmus. Podľa neho je spôsobená škoda, ktorá presahuje sumu 1 600 eur, prehnaná, keďže bustu Vasila Biľaka už na druhý týždeň ukradol neznámy páchateľ a dodnes sa nenašla. „Ak ma odsúdia, odvolám sa a môže sa to skončiť až v Štrasburgu,“ tvrdí výtvarník Peter Kalmus.

    Urobil by to znova

    Druhý z umelcov obvinených z poškodzovania Biľakovej busty je Ľuboš Lorenz, ktorý tvrdí, že by svoj čin zopakoval aj keby vedel, že mu hrozí súd a vysoká pokuta. „V prípade odsúdenia sa odvolám. A hoci som zachytil návrhy, že ľudia by nám urobili zbierku na zaplatenie škody, som presvedčený, že komunistom sa platiť nemá,“ povedal Lorenz.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -