Dánske nočné kluby pod náporom sexuálneho obťažovania. Vyhlasujú bojkot pre imigrantov. Nešetrí ich ani sýrsky majiteľ: Keď vidia dievča, akoby zošaleli

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V meste Sonderberg prišiel jeden z klubov s kontroverzným pravidlom. Vstup umožní iba tomu, kto preukáže schopnosť dorozumieť sa po dánsky, nemecky alebo anglicky. Informovala o tom webová stránka denníka The Local.

    Podľa majiteľa nemenovaného klubu v Sonderbergu sa nočná atmosféra v meste za posledný rok dramaticky zmenila. Všetko sa začalo po tom, ako vláda z miestnych kasární spravila imigračné stredisko pre 700 ľudí.

    Sýrsky majiteľ: Nepoznajú pravidlá

    Jedným z majiteľov klubov, ktorí sa ku kontroverznému „diskriminačnému“ opatreniu pridávajú, je aj sýrsky imigrant Rafi Ibrahim. Ten žije v Dánsku už niekoľko rokov, sám však tvrdí, že imigranti nepoznajú pravidlá dánskeho nočného života. „Keď vidia dievča, akoby zošaleli, pokúšajú sa ho obchytkávať a zdrapnúť za šaty,“ povedal Ibrahim. Potvrdil taktiež, že imigranti sú väčšinou slobodní mladí muži.

    Musia nám rozumieť

    Ibrahimov klub však vo svojom prístupe nie je osamotený. Jazykové kritérium zavedie aj nočný klub Den Flyvende Hollaender (Lietajúci Holanďan), ktorého majiteľ Glenn Hollender odôvodnil nové opatrenie pre televíziu Syd takto: „Je zrejmé, že keď požiadame našich mužských návštevníkov, aby nechali dievča na pokoji, musia nám rozumieť. Došlo jednoducho k príliš veľa prípadom, keď ignorovali naše požiadavky.“ 

    Nové pravidlá majú veľmi blízko k tomu, aby ich podľa súčasných dánskych zákonov označili dánske súdy za diskriminačné. Riaditeľ dánskej asociácie majiteľov kaviarní a reštaurácií Torben Hoffmann Rosenstock sa však pre televíziu TV2 vyjadril, že nevyžiadané sexuálne správanie sa od imigrantov „predstavuje isté bezpečnostné výzvy, pri ktorých sa nedá viesť dialóg“.

    Slniečkari vs nacistické prasatá?

    Rozhodnutia dánskych majiteľov klubov nie sú prvým prípadom, keď sa európsky nočný klub pod náporom neustálych sexuálnych útokov na ženy zo strany imigrantov odhodlal k radikálnejším riešeniam. Pred niekoľkými mesiacmi ParlamentnéListy.sk informovali, že klub Brucklyn v nemeckom meste Bad Tölz vyhlásil začiatkom novembra preventívny zákaz vstupu pre imigrantov. Krok klubu vtedy vyvolal v krajine pobúrenie, pričom starosta mesta dokonca zvolal krízové zasadnutie, ktorého sa zúčastnili predstavitelia polície, úradov a samotného klubu.

    Keď sa o postupe klubu dozvedela miestna proimigrantská skupina, situácia sa ďalej vyhrotila. Aktivisti slovne zaútočili na strážcov vchodu, ktorých obvinili z rasizmu a nazvali ich „nacistickými prasatami“.

    K*rva sa nehovorí…

    Klub svoje konanie obhajoval predchádzajúcou zlou skúsenosťou s imigrantmi a sťažnosťami zo strany návštevníčok, ktoré boli vraj terčom nevyžiadanej pozornosti „vyhostených“. Na svojej facebookovej stránke majitelia konštatovali, že prvým imigrantom v meste vstup do klubu najskôr povolili, po viacerých incidentoch sa však ich prístup „otvorených dverí“ zmenil. Imigranti podľa majiteľov obťažovali ženy, prenasledovali ich na toalety, nazývali ich kurv*mi a požadovali od nich sex. Starosta Bad Tölzu označil odôvodnenie majiteľov za sr*čku a odkázal im, aby namiesto paušálneho zákazu pre imigrantov zakázali vstup iba tým, ktorí naozaj ženy sexuálne obťažovali.

    Postup klubu kritizovala aj proimigrantská aktivistka Hamado Dipama. „Je absolútne neprijateľné trestať celú skupinu iba pre niekoľkých ľudí,“ povedala.

    Vo svojom ďalšom vyjadrení na Facebooku majiteľ klubu odkázal potenciálnym návštevníkom, že ak cítia potrebu sa s ním o jeho prístupe k imigrantom sporiť, potom môžu očakávať, že z klubu vykážu aj ich.

    - Reklama -