Domáce násilie na afgánsky spôsob. Manžel odrezal žene nos, takmer vykrvácala

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Riaditeľ nemocnice v meste Majmana, ktoré je metropolou provincie Fárjáb, uviedol, že 22-ročnú Rezu Gúlovú hospitalizovali s veľkou stratou krvi a po základnom ošetrení sa pokúšajú zariadiť jej prevoz na špecializované pracovisko do Turecka, kde sa podrobí ďalšej liečbe. Jej manžel, 25-ročný Muhammad Chán, medzičasom z dediny ušiel a ukrýva sa na neznámom mieste. 

    Domáce násilie je v Afganistane mimoriadne rozšírené a ženám sú tam často upierané v ústave zakotvené práva, ktoré im majú zabezpečovať ochranu. Predseda komisie pre ľudské práva v provincii Fárjáb uviedol, že počet násilných trestných činov v tejto oblasti sa oproti vlaňajšku zvýšil o najmenej 30 percent. “Netýka sa to len Fárjábu, ale celého severu krajiny – vládne tu bieda, vysoká nezamestnanosť a nevzdelanosť v otázkach manželského spolužitia,” povedal šéf ľudskoprávneho výboru. 

    Provincia Fárjáb leží na hraniciach s Turkmenistanom a je jednou z najchudobnejších oblastí Afganistanu. Veľká časť obyvateľstva sa tam spolieha na potravinové dávky distribuované afganskou vládou. Veľkým problémom je aj rozsiahla korupcia, ktorá sa okrem iného prejavuje i rozkrádaním potravinovej pomoci zo strany vládnych predstaviteľov. 

    V priebehu minulého roka sa vo Fárjábe zvýšila aj prítomnosť militantov z hnutia Taliban, čo je podľa AP dôsledkom stiahnutia medzinárodných bojových jednotiek z Afganistanu, ku ktorému došlo koncom roka 2014. 

    - Reklama -