Kresťanom v Mosule už neostalo absolútne nič. Čítajte, ako sa najnovšie snaží ISIS zachrániť zúfalú finančnú situáciu

    0
    (Autor: )

    Kresťanom, ktorí žili na území, na ktorom sa teraz rozťahuje Islamský štát a zavádza vlastné pravidlá, už v podstate neostalo nič. Museli opustiť domovy, doterajší život a teraz prišli ešte aj o majetky, ktoré po sebe zanechali. Všetky nehnuteľnosti predal ISIS vo víkendovej aukcii (16. januára). Patrili kresťanom z irackého mesta Mosul.

    Začínali s nízkymi cenami

    K dražbe vyzývala takzvaná ISIS polícia, ktorá po meste vykrikovala pomocou megafónov, ako jazdila ulicami západného Mosulu. Médiá o tom informovali obyvatelia mesta. Na aukcii predávali viac ako 400 domov. Najvýznamnejšími položkami bolo 19 bytových domov, 167 obchodov a skladísk. Samozrejme, všetko vo vlastníctve kresťanov. Informoval o tom portál The Clarion Project, ktorý pozorne sleduje a sumarizuje dianie okolo Islamského štátu.

    ISIS utrpel finančne najmä v období posledných troch mesiacov, keď odporcovia zaviedli opatrenia na boj proti pašovaniu ropy, zbraní a starožitností. Navyše v jednej z ich bášt, v Mosule, boli vraj zničené nahromadené zásoby, údajne v miliónovej hodnote. Je teda zrejmé, že islamisti začínajú byť zúfalí, o čom svedčí aj fakt, potvrdený istým mosulským obyvateľom, že aukciu otvorili s nízkymi vyvolávacími cenami. O majetky kresťanov bol obrovský záujem vraj najmä medzi Sýrčanmi. Tí sa dostali do Mosulu po tom, ako bola otvorená hranica medzi Irakom a Sýriou.

    Kresťanov na svojom kontrolovanom území islamisti neznesú, ale ani nechcú. Ešte v roku 2014 im dali na výber. Buď konvertujú na islam, budú platiť špeciálnu daň, alebo zmiznú. Väčšina kresťanov, pochopiteľne, utiekla, zanechajúc po sebe majetok, o ktorý sa už islamskí radikáli „postarali“.


     

    - Reklama -